left KEZDŐSZŐLÉSZ: Vincze Béla Merlot 2002

kedd, december 05, 2006

Vincze Béla Merlot 2002


Pincészet: Vincze Béla, Eger
A bor adatai: Ára: kb 1.500 Ft , Alc: 12,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Decanter,Egyéb: Esso On the Run benzinkutak







A bor pontozása:
abszolút = 1,5 pont ; ár/érték = 0,5
Borász a borról: "Az ilyen borok tudják megszerettetni ezt a fajtát. A borvidékre jellemző meggyes karaktert kiegészíti a feketére érett cseresznye gazdag fűszeressége. Telt aromái, hosszú utóíze sokáig a szánkban marad. Tanninjai tömör szerkezetet alkotnak, de már bársonyosan lekerekedtek. Az új fás jegyek teljesen integrálódtak a nagy testbe. ";
Mások a borról: "Mély bíbor szín, narancsos reflexekkel. Illata eleinte bizonytalan, nehezen akar megnyílni. Kis idő múlva meggyes, krémes, behízelgő illat. Szájban kerek, krémes bor, savak még dúlnak-fúlnak, idővel majd csillapodnak. A tanninok érettsége példaértékű, ízben kezd nyílni a bor: vargánya, málna, stb. Forrás: Hungary-wein.com. "
A bor szubjektív értékelése: Vincze Béla Magyarország szerintem legszeszélyesebb boraival rendelkező borász. Az 1999-es alapborsorozata a Bikavérrel, Merlotval, CabSavval teljesen rendben volt. A minőségi Birtokbor és Arcanum sorozat a magas ár ellenére is egészen ellentmondásos (nemrég az Arcanum Kékfrankos egész szép volt nálam is).
A 2002-es alapbor sorozatból ez az első amit kóstolok, vettem is belőle mindjárst hármat egy akcióban. Nem kellett volna. Elszomorodtam ettől a bortól. Színében a nyitás után még minden rendben, kellemes meggypiros, tükrös átlátszós, úgymond bármi lehet belőle. Az illata (szaga) azonban az első pofon. Elöször csak egyszerűen büdös, szellőztetve meg csak egyszerűen semmi. Ha vakon kóstoltam volna azt mondom víz. Íze meg... most mondjam hogy ennél is lejjebb? Az a klasszikus savanyú. Olyan szinten kevés testtel, hogy már lassan szellem. Egy bor szelleme, amit megálmodott a borász.
Egyébként 2002-ben cimkeváltás volt a pincénél, és a régi szoci designt lecserélték modernre, a borász arcképének sziluettjével. A legrosszabkor tette. Egyszerűen abszurdnak hatnak a borász szavai a borról. Isten mentse meg, hogy a maradék két palack jobb formáját mutassa.
Csak azért másfél pont, mert ha levinném a sarkiba biztos lenne még rá jelentkező. Egyébként lefolyó. Az estét egy Szent Andi mentette meg. De erről inkább egy másik bekezdésben, nehogy kabátlopási ügybe keveredjen.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

6 Comments:

Névtelen said...

Most kóstoltam ezt a tételt. Teljesen más a véleményem a 02-es alap sorozatról. Nem tudom mi lehetett ezzel a palackkal.
lásd itt:
http://www.miri.hu/index.php?ow_page_number=39

Spicc said...

Miri - ez így szokott lenni (mármint ízlések és pofonok...), nemrég a 2002-es bikáról én is nagyon jó véleménnyel voltam. Megigérem, adok a Merlonak i még egy esélyt.
Nagyon super a blogod, engedelmeddel felveszlek a kedvencekbe.

Névtelen said...

Szia! Részemről a megtiszteltetés :)

Névtelen said...

Mármint Miri voltam.

Spicc said...

Miri - tegnap kipukkatottam egy újabbat a palackból. Most ténylég lényegesen jobb arcát mutatta, abszolút nem volt büdös mint a korábbi alkalommal. Sőt kedvesen gyümölcsösség dominált. Továbbra is karcsúcska, és van egy picit zavaró kesernyésség a végében ami nem illik a Merlothoz. De tény a mostani élmény és a múltkori között fényévnyi a különbség. Most 3 vagy tán 3,5 pont.

Névtelen said...

:) még szerencse, hogy volt belőle

Olvasd el a legfrissebbeket!