left KEZDŐSZŐLÉSZ: Feedek használata, hogy mindig képben legyél

hétfő, október 30, 2006

Feedek használata, hogy mindig képben legyél


Az Internetet mindenki szereti, mégis sokan arról panaszkodunk, hogy nem látjuk a fátol az erdőt, azaz túl sok információ magasodik elöttünk, míg meg nem találjuk a nekünk igazán fontosat, érdekeset. Pedig nem biztos hogy így kell ennek lennie.
Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, ami magyarra körülbelül „igazán egyszerű hírmegosztásnak” fordítható. Az RSS segítségével lehetőségünk van egyszerre több webportálról, blogról összegyűjteni a számunkra releváns, érdekes és éppen frissen megjelent híreket. Az RSS lehetővé teszi, hogy weboldalak meglátogatása nélkül értesüljünk a frissen publikált információkról, továbbá, hogy egyetlen, jól rendezett, átlátható "tartalomjegyzékbe" gyűjtsük össze a különböző forrásokból származó információkat. Nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem kell a kedvencekben eltárolt oldalakat egymás után átböngésznünk, hanem egy ablakban tekinthetjük meg a megjelenésük után szinte azonnal a legújabb híreket, bejegyzéseket.
A rendszer működéséhez 3 dolognak kell egyszerre teljesülnie:

  • A web-, blogoldal tulajdonosnak akit be szeretnénk ebbe a rendszerbe vonni, rendelkeznie kell legalább egy, úgynevezett speciális URL címmel, ami a feedként szolgál. A feed egy weboldal üzeneteinek csatornája. Ezek az üzenetek jelzik, hogy új tartalom jelent meg a lapon
  • Az olvasónak használnia kell egy úgynevezett news generator (feed olvasó) programot, ami az összes szűrt hírt fogadni tudja, majd egy ablakban megjeleníti
  • Az olvasónak a kívánt Web-,blog oldal vagy téma URL címét a news generatorban fel kell vinnie, azaz az üzenetek fogadásához fel kell iratkozni az adott feedre.

Amennyiben a fenntiek telejesültek, úgy a feedolvasó alkalmazás ablakában egymás után jelennek meg a friss hírek, naplóbejegyzések egymás után. Természetesen a legtöbb olvasóban itt is csoportosíthatunk, átrendezhetünk különböző kritériumok alapján, hogy még testreszabottabb legyen a megjelenítés.

Az URL feed-et egyébként általában egy narancssárga kis négyzet jelzi amire kattintva kinyílik a feed és az oldal címét kimásolva máris beépíthetjük a feedet az olvasónkba (nálam a baloldali oszloban a témajegyzék alatt).

A kezdőszőlész URL címe a következő: http://feeds.feedburner.com/Kezdszlsz
Két olvasó program amit, már én használtam:
Feedreader 3.05.
Google olvasó.
Több beszerezhető az rss.lap.hu-n.
Amennyiben még nem tettétek meg, úgy próbáljátok ki, megéri.


0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!