left KEZDŐSZŐLÉSZ: Kell egy présház...

szerda, október 11, 2006

Kell egy présház...


Most hogy már növekedőben van az ültetvény, hogy már elképzelések vannak a borról már csak egy jó kis hely kell, ahol az elképzelések valóra válhatnak. Egy présház pincével. Zöldmezős beruházás ezis mint a szőlő, mert elötte nem volt se ez, se az.
Első legfontosabb kérdés ugye a helyszín.

Hagyományos présházak alapvetően a szőlő környékén helyezkednek el, mert ugye kinek volt kedve messze cipelni a gyümölcsöt feldolgozásra. Ezért vagy a parcella, dűlő alatt/fölött vagy esetleg ezekhez közel, a település egy magától szinte spontán kialakuló részén épültek ezen építmények.
Tökön is van néhány jópofa pincesor. A legnagyobb talán az úgynevezett "aligvárom" (ilyen kedves nevek is csak a természetttel való kapcsolatban születhetnek), úgy 30-40 pincével, illetve a dűlőkhöz vezető utakon még néhány helyen. Sajnos ezek közül is több már pusztulófélben van, vagy éppen csak állagmegóvást művel a gazda már bortárolás nélkül.
Szóval lehettett volna tán beszerezni egyet, még tán jutányos áron is valamelyik pincesoron, de én úgy voltam vele, hogy a szőlő közelében legyen a feldolgozó is.
Ráadásul mint már írtam a Kezdetek I bejegyzésben, megbabonázott a fekvése is a helynek. Amennyiben a présház-pince a szőlő mellet van, akkor az a kérdés merül fel, hogy mi a fontosabb, a kilátás vagy a praktikusság? Magyarul a telek aljára vagy a tetejére akar e építkezni az ember. Amennyiben a teteje akkor a ház elé kiülve látni a teljes birtokot illetve az egész tájat, viszont a szüretkor mindent felfele kell cipelni. Amennyiben az aljára akkor lejtő fekvése kedvez a munkáknak, viszont nem lehet csodálni a borozás mellett a szőlőt, illetve a présház elött sem marad sok hely a kiülésre, mert közvetlenül elötte a dűlőút.
A mi esetünkben még az is közrejátszott, hogy a 2 szomszédos présház is a telek alján volt illetve a gyümölcsfákat is lennt hagytuk meg. Maradt tehát az összkép megóvása és a praktikusság miatt a telek alja.
Tökön a zártkerti övezetben maximum 60 m2-es alapterületű házat lehet építeni amiben nincs benne a földbe süllyesztett pince alapterülete. 60 m2 elégnek tűnt egy feldolgozó illetve egy hozzá kapcsolódó konyha/étkező kialakítására (konyharész itt is a közösségi lét központja, ahol általában egy sarok ülőrészen ül le a társaság, főleg rosszab időben). Mindenképp tervezünk egy egyszerű tetőtér beépítést is a fa födémre, háló alkalmatosság céljából. A tervek most kezdenek végső formát ölteni, úgyhogy csatolom a homlokzati tervet, az oldalsó nézetet és a présház alaprajzát.

Látható a rajzokon, hogy hátra tervezünk a konyhából nyílóan egy kis félig fedett teraszt is a pincedomb mellé. Ez biztosítja majd a kertkapcsolatot, azaz hogy ne mindig a házat megkerülve kelljen a szőlő felé kijutni. Maga a présház munkaterületéből le kellett csippentenem egy jó 1 méteres csíkot a tetőtéri feljárónak illetve a WC helyiségnek.
Építőanyagban igyekszem sok régi, rusztikus bontott anyagot beszerezni. A házfalaknak már a telken parkol egy bontott budai házból származó terméskő hegy, tetőre pedig most szervezek bontott 80 éves hódfarkú cserepeket, amik egyszerűen csak gyönyörűek és remekül passzolnának a présház hangulatához. Ha minden jó megy, jövő ilyenkorra képek is lesznek a rajzok mellé.
Szerintem elég pofás lett, akinek van commentje hozzá főleg praktikusság szempontjából szivesen veszem. Pincéről külön értekezek a követekző postban.

2 Comments:

Szőlősgazda said...

Hűűű, ez klassz!

De ha már csinálsz ilyesmit, a konyhát borkonyhának kellene berendezni, ahová egy palackozót is be lehet telepíteni. Érdemes meggondolni, hogy az ilyen épületésznek milyenek a szabványai (pl. burkolat minősége, falig csempe, stb.), hogy EU szabványnak is megfeleljen.

Más: az ilyen pince szellőztetésére NAGYON ode kell figyelni, tehát tegyél bele CO mérőt, és egy bazinagy ventillátort, ami kirántja az erjedéskor felszabaduló káros gázokat.

Spicc said...

A konyha nálam marad közösségi hely. Nem tervezem, hogy palackozót épitsek be a présházba. Ha esetleg oda jutnék, hogy egyszer palackozzak akkor van 2 hely is a faluban ahol bérben ezt megtehetem. A CO-s tanácsot köszi.

Olvasd el a legfrissebbeket!