left KEZDŐSZŐLÉSZ: Etyek-Buda borvidék az Interneten, összegző

péntek, október 27, 2006

Etyek-Buda borvidék az Interneten, összegző


Csak sikerült a végére 4 bejegyzésben 15 internetes megjelenést összerakni a borvidék felvilágosult borászainak, pincészeteinek megjelenéséből. Azt hiszem ez a legfontosabb, hiszem hogy a borok illetve a pincészet szolgáltatásainak megismertetéséhez a jövőben az egyik legjobb eszköz az internet lehet. Sokat írtam a 4 korábbi bejegyzésben a honlapokról, most mégis megpróbálnék egy kis összesítővel szolgálni a tapasztalatokról.
Alapvetően a legtöbben az Internetet még ma is csak egy kibővített telefonkönyv bejegyzésnek tekintik, ahol esetleg egy-két képpel szinesítve egy szép képeslapként próbálják meg vállalkozásukat prezentálni. Nagyon kevesen próbálnak ezen túllépni, mind tartalom mind aktív kommunikáció terén. Azonban azt is el kell ismernem, hogy itt többségében kis piaci szereplőkről beszélünk és profi megjelenés pénz függvénye is. Mégis akadt arra is példa, hogy egyszerű designt igényes tartalommal próbáltak megtölteni. Az hogy információt kapjunk a pince/borász elképzeléseiről, szőlőművelés és borkészítés alapértékeiről, az azt hiszem forma független kell hogy legyen.
Jó példa erre a Gombai pincészet, ahol a szerkesztő a relatív egyszerű megjelenés ellenére is az oldalakat tisztességes és sokatmondó tartalommal igyekezett megtölteni.
Értékelésem szerint a mezőnyből kiemelkedett az Etyeki kúria és a Haraszty Vallejo honlapja. E két helyen megpróbáltak minden területről igényes tájékoztatást nyújtani. Pozítív példaként emelendő ki a Kattra pincészet online webshopja, ami szerintem kategóriájában is ritka ebben az ágazatban.
Sajnos többször tanúja lehettem, hogy amennyiben a lap interaktív akar lenni, azaz tájékoztatást kívánt nyújtani eseményekről vagy lehetőséget adni visszajelzésekre, úgy bizony a szerkesztőknek gondja akadt az oldal aktualizásával. Gyakran hónapokkal vagy akár 1 évvel ezelötti eseményeket harangoztak be.
Sebaj, fönn vagyunk a Neten szép számmal és az egy jó alap, amire lehet építkezni. Kívánom, hogy legyen az Internet a jövőben igazi támasza a helyi versenyzőknek is a vásárlók mind jobb kiszolgálásában!
Aki kedvet kapott a bejegyzésekhez annak a bejegyzések linkjei:
Etyek-Buda borvidék az interneten
Befejezésképp az Etyeki bor út internetes elérhetősége, ami lehetőséget ad szépen felfűzni az említett pincék közül néhányat egy szép nap illetve hétvége keretében

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!