left KEZDŐSZŐLÉSZ: ...meg egy pince

csütörtök, október 12, 2006

...meg egy pince


A présház szíve, lelke természetesen a pince. Érdekes, ha beszélek barátokkal valahogy mindenki abban a tévhitben van, hogy a pince a présház alatt van. Pedig nem, vagyis részben mert igazából mögötte van (és természetesen alatta is). Jobb átláthatóság kedvéért csatolom a metszetet amiből jól látni a két épületrész kapcsolatát.

A présház gyakorlatilag 3 részből áll:

  1. maga a présház mint szőlőfeldolgozó építmény + közösségi hely
  2. pince síp, azaz pincelejáró ami a présházat köti össze a borospincével és általában boltíves
  3. borospince, mely alapvetően a borok erjesztésére, érlelésére és tárolására szolgál
Ez így együtt az én esetemben lesz vagy 20 méter hosszú, amiből a felszinen csak a 6 méter oldalhosszúságú présház latszik majd. Új pincénél van néhány fontos szabály amit érdemes figyelembe venni:
  1. A pince kialakításánál érdemes arra törekedni, hogy a pince teteje (plafonja) a présház szintje alatt legyen. Ez igen fontos az állandó hőmérsékletszabályozás miatt. Ettől persze a pincénk alja jó mélyre kerül (kb 3-3,5 méter) aminek kiásásához már komoly munkagép szükséges.
  2. Érdemes kiszámolni, körülbelül milyen kapacitás várható a termésből. Ebből le lehet körülbelül szűrni a hordóigényt, azaz hogy mennyi helyre lesz szükség a pincében. Az is fontos, hogy egy, vagy két sorban akarom e tárolni a hordókat (a pince szélességét határozza meg). Egy hordósorra érdemes legalább 1 métert kalkulálni (így már elfér egy 200 literes hordó is a sorban)
  3. Mindig fontos hogy hagyjunk 1 közlekedő folyosót a hordósor-sorok között aminek szerintem minimum 1 méteresnek, de ideális esetben 1,5 méteresnek kell lennie (a hordókat sokszor ki kell majd venni a sorból és 1 méter hosszú hordók esetében azért kell hely a mozgáshoz)
  4. A pince anyaga. Egy fontos, hogy a pince tudjon lélegezni. Építőanyagok jó szigetelő hatással nem ideálisak a pinceépítéshez. Én sokáig nagy méretű bontott téglából akartam építeni a pincét, de megijedtem mert több helyen láttam, hogy a téglák erősen könnyeztek mert nem bírták elvezetni a pincéből a párát/nedvességet. Végül sóskuti kő mellett döntöttem, ami egyébként is jellemző a környékre és szivacsossága miatt igen jól alkalmazkodik a pince klímájához. A padlót általában földön hagyjuk, azaz földkapcsolatot kell biztosítani. Ebbe belefér, hogy bontott téglából homokra padlót építünk vagy a közlekedési folyosót murvával felszórjuk.
  5. Végül is tervezhetünk bármit, az építőmester fogja eldönteni,hogy fog a pincénk kinézni. Ez azért van így mert a pince boltozatának kialakításához sablonok kellenek. A mesternek mindig van egy-két tipussablonja (ún remuládja). Ha mást akarunk akkor annak ácsolását nekünk kell megfizetni, aminek ára igen borsos is lehet. Az én esetemben nem tudom, hogy a 3,7m-4m szélesség a 2,5m-3 m magassággal működik e (8 méter hosszúsággal nem lesz gond).
Ha kész lessz kb így fog kinézni:


4 Comments:

Banyai said...

Üdv mindenkinek!

Nagyon profi leírásokat talalok ebben a bloggban. Különösen az a nagysága ezen információknak, hogy közérthetőek és nyílvánvalóan tapasztalatra épülnek.
A pinceépítésről szeretnék többet megtudni. Jó lenne ha valahonnan előkerülne egy szakember aki megszálltottja a borospincék építésének. Engem például az érdekelne, hogy mennyi föld kell egy pincére illetve milyen mélyen kell minimálisan legyen ahhoz, hogy állandó hőmérséklete legyen, vagy milyen esetben gyűl víz a pincébe. Ilyen dolgokat lenne jó írni abben a stílusban amiben önök írnak.

Spicc said...

Banyai, köszi. Nálam augusztusban kezdődik a pinceépítés. Egy igazi öreg szaki rakja, majd írok róla és remélem választ kapsz a kérdéseidre is folyamatosan.
Előre vetítve a mélységről: A pince teteje, azaz plafonja nem lehet magasabban mint a pinceajtó küszöbje. Ez alapszabály, ez biztosítja az állandó hőmérsékletet.

Névtelen said...

UDV.Kata vagyok es szeretnek egy par inormaciot kerni a borpincek felepitesrol mert szksegem lenne egy szakdolgozat megirasahoz ha lenne valami annyag megkoszonem szepen es erre az e-mail cimra elkuldei:
bajka_kataeszter@yahoo.com
koszonom szepen elore is Kata

Unknown said...

Szia,

tudom, hogy a pincéd három éve épült de pusztán kíváncsiságból érdekel hogy akkoriban menni volt a munkadíj?

köszi
Miki

Olvasd el a legfrissebbeket!