left KEZDŐSZŐLÉSZ: Helyi borok

szerda, október 04, 2006

Helyi borok


Nem volt teljesen igazam amit írtam szeptember 22.-én a vízió postban. Most, hogy a múlt héten több helyi gazdánál is besegítettem szüretelni (hiába no fel kell szívni a tudást...), találkoztam a jó háztáji bor kategórián túllépő borokkal is. Persze ezek mind eldugott kis pincékben néhány 100 litert termelő gazdák többéves ászokhordójában rejtőzködnek.
Érdekes, hogy bár a falu rendkívül konzervatív (egyetlen MIÉP-es polgármestert mi adtuk :) és mindig a hagyományokat emelik ki, azért a szőlőket szinte mindenki másképp műveli, a borokat meg kicsit mindenki másképp csinálja.
A kevés tiszta fajborok közül ráakadtam egy igen szép olaszrizlingre és egy szép cserszegi fűszeresre is.
Az olaszrizling 50 éves tőkéken termett, amiket bakművelésről húztak fel közepes kordonra kb 10 éve ami mára már a gazda legnagyobb igyekezet ellenére is karbantartást igényelne. A szőlőt rövidre metszik, jó ég tudja hány rügyet, de általában nem sokat hagyva (habár ilyen korban már a szőlő tudja mit csinál). Feldolgozás csont hagyományos, nem választják el a kocsányától a gyümölcsöt, 1 estét cefrén hagyják ülni az anyagot aztán irány a hordó. Első fejtés december környékén. Persze semmi külső élesztő vagy egyéb macera. A tavalyi bor a relatív gyenge 17-es cukorfok ellenére nem fanyar mint itt sokszor és igen kellemes, harmónikus hatást kelt a mandula kesernyével és egy kellemes csak öreg szőllőkre jellemző ízzel (igazsághoz hozzátartozik, hogy azért 18 fokra mindenki felkerekíti a mustot...). Kiderült, hogy az öreg túlterhelt a sok szőlővel, úgyhogy lehet hogy jövőre átadná nekem a művelését. Lehet hogy nekem is elöbb lesz borom mint 2009? Na azért erre még alszunk egyet, de ha úgy alakul mindenképp egy postban leírom.
A bort egyébként kannában 250 Ft/literért lehet a pincénél megszerezni (ami egy vicc). Befejtettem egy 5 lityis kannát magnumokba, lehűtöttem és párba kóstoltam a Jásdi magnummal. Istenemre nem kellett elbújnia (persze biztos elfogult vagyok), habár most egy kis kén megcsapta az ízlelőszerveimet. Az öreget majd meginterjúolom hogy utolsó fejtésnél (szüretnél a régi bort kissebb edényekbe átfejtik) mit művelt a kénnel.

2 Comments:

Szőlősgazda said...

Miért nem próbálod ki a saját elképzeléseid szerint a pincemunkát? Lehet, hogy abból az alapanyagból - még mindig kézműves borként - még ennél is jobb bort lehet kihozni.

Én nagyon nagy különbséget éreztem tavaly a saját és a szomszédom bora között (amíg az enyém tönkre nem ment a hordóban).

Azelőtt semmiképp ne add fel az elveidet, mielőtt ki nem próbálod őket!

Spicc said...

Pont ez a tervem. Ezt az olaszrizling tagot valószínűleg bérbe művelem jővő tavasztól.

Olvasd el a legfrissebbeket!