left KEZDŐSZŐLÉSZ: A vízió...

péntek, szeptember 22, 2006

A vízió...


Első és legfontosabb meghatározni hogy milyen bort szeretne készíteni az ember. Elsősorban itt nem a szőlő fajtáját, illetve nem csak azt értem. Ennek meghatározása azonban természetesen nem lehet független a borvidék hagyományaitól, kultúrájától.
A töki szőlőhegyen sokan foglalkoznak (még) szőlővel, de számuk egyre kevesebb. Az öregeknek a szőlő még szent dolog volt, de a fiatalok már nem éreznek akkora késztetést tovább vinni ezt az azért ismerjük el munkaigényes időtöltést. Ennek több oka van, de a legfontosabb talán gazdasági jellegű (mint ma már szinte minden). Budapest környékén minden ingatlan szép lassan felértékelődik, legyen az akár zártkerti övezetben. Ennek természetesen örülnek az ingatlatulajdonosok mert értékesítésből jó pénz áll a házhoz. Ez viszont semmiképpen nem jó a szőlőkultúrának, mert a vevő a magas árat egyéb mint szőlészeti/borászati célból fekteti be. Míg egyéb kevésbé frekventált borvidékeken hektáronként akár 1 millióért (vagy akár kevesebbért) is lehet szőlőföldet venni, addig itt az árak akár a tízszeresét is elérhetik. Ehhez már csúcsminőségi hatputtonyos aszút kéne termelni ha az ember racionális és megtérülést is akar látni, ami lássuk be igen csak illuzórikus minőségi elvárás ezen a borvidéken.
Aki még foglalkozik bortermeléssel annak itt hagyományosan házibor minőségű borai vannak igen kis parcellákon (1 hektár már ritkaságszámba megy). Jellemző "a minnél több szőlőfajta van a borban annál jobb" jellegű borok, azaz általánosan a gazdáknak van egy fehér bora (és talán a vegyes mellé egy fajbor) és esetleg egy vörösbora. Van ugyan 2 országosan is ismertebb bortermelő (Nyakas, Kovács pince), de ők a nagyüzemi, reduktív technológiával készült boraikkal egy külön kategóriát képviselnek.
Hagyományos borkészítési technólógiával vannak tehát tisztességes háziborok, de minőségi borral azonban nem nagyon lehet találkozni (énnekem legalábbis nem volt még szerencsém). Hagyománya és adottsága pedig van a borvidéknek, de igazából nem indult el ebbe az irányba senki mint ahogy ezt például Etyeken már többen is megtették.
Én már szerencsére megengedhetem magamnak, hogy Magyarország vagy akár a világ bármely tájáról megismerhessek jó borokat. Igazi motivációnak tünt tehát megpróbálni egy igazán jó bort megcélozni itt ezen e kis birtokon is. A vízió ami kezdett elöttem kikristályosodni azt a következőként lehetne megfogalmazni:

Egy korszerű, minőségi szőlőtermesztéssel és egy hagyományos pincetechnológiával a borvidéket igazán megjelenítő jó minőségi bort/borokat készíteni.
Mint mindig víziók könnyen papírra kerülnek, de akkkor még nem láttam milyen rögös és bonyolult út vezet el a célig. Dehát a cél már le lett fektetve, és már "csak" az oda vezető utat kellett kikövezni

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!