left KEZDŐSZŐLÉSZ: Telepítés

kedd, október 03, 2006

Telepítés


Művelési mód megválasztása/sorkijelölés:
2005 őszén még úgy gondoltam nagy sortávolságú egy méteres tőkeközű ültetvényt telepítek, középkordonos művelési móddal. Mindenképp kordonost szerettem volna, mert minőségi szőlőművelésnek leginkább ezt tűnt megfelelőnek.
Ez egy egysíkú, egy kordonkaros művelési mód amin általában 4 vagy 5 termőalapot hagynak. A vezető huzal (kordonkar) fölött 2 pár vezetőhuzal található (30-40cm-rekre egymástól) melybe kerülnek befűzésre az azévi hajtások. Eredményképp egy szép szellős lombfalat lehet létrehozni (olvastam ugye). A sorokat ennek megfelelően jelöltük ki a szomszéd utolsó sorától mérve a 3,3 métereket, majd kb 10 méterenként karók letűzésével kijelölve a hosszanti sorokat. A karók közé madzagot kötöttünk ki és egy méteres léc segítségével jelöltük ki az oltványok helyét. Minden telepítendő oltvány helyére egy kb 20 cm-es venyigedarabot szúrtunk le jelölésnek.
Oltványmegrendelés/telepítés:
Az olványokat igazából már 2005 őszén megrendeltem egy szekszárdi borászbarátunk ajánlására Fityeházáról, Nagykanizsa mellől. Ezek már gyökeres, viaszolt telepítésre előkészített állapotban kerültek aztán tavasszal megvételre (250 Ft/db). Sajnos nem készült róla fotó de majd jövő tavasszal pótolom mert újból fogunk telepíteni. Az oltványokat magam hoztam el, mert közelről szerettem volna látni honnan valók. A telep rendkívül igényesen volt kialakítva, az oltás folyamatait külön elszeparát épületekben, hőmérséklet, páratartalom szabályozta környezetben művelték, az oltványok igen erősek, egészségesek voltak. Úgyhogy negyon elégedett voltam. A gazda azt mondta, ha 90%-nál kevesebb ered meg úgy szóljak neki, pótolja. Mi ez ha nem garancia?
Telepítést 2006 áprilisában végeztük, amikor a talaj már kellemesen átmelegedett legalább 20 cm mélységig. Hidrofúrós telepítést terveztünk, így az oltványok gyökerét vissza kellett metszeni 3-4 cm-esre hogy beleférjenek majd a kialakított lukakba. A hidrofúró ugyanis ténylegesen egy fúró ami víz segítségével (mely egy fémrúd végéből jön ki) lyukat fúr a talajba. Az egészhez kell egy kistraktorra szerelt hidrofúró, sok víz (tőkénként kb 5 liter) és négy ember mert a lyukba helyezett oltványt 2 embernek be kell bodázni (két oldalról egy lapos földbe szúrható bodaszerszámmal a talaba szorítani, hogy lehetőleg teljesen légmentesen legyen a az oltvány a földben). Nem gondoltam volna, hogy 430 oltványt kb. 3 óra alatt el tudunk telepíteni, de így történt.
Innentől már csak pihenniük kellett, illetve amikor a kb 30 cm-es magasságot elérték, akkor kaptak egy ideiglenes karót ami a végeleges kordon kialakításig (2007 tavasz) megtartja a megindult hajtásokat.
Az oltványok gyönyörűen megeredtek és mostanra már elérték az 1,5m-2m magasságot is. Illusztrációként egy slideshow néhány képből (full screenre kattintva a legszebb:):

Oltványtelepítés

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!