left KEZDŐSZŐLÉSZ: Vylyan Cabernet Franc 2003

kedd, október 24, 2006

Vylyan Cabernet Franc 2003


Pincészet:
Vylyan pincészet, Villány
Borász a borról:
"A szőlő a Villányi borvidék Pillangó-dűlőjének dél, dél-nyugati lankáin termett. Nagytestű, mély bíbor színű, elegáns vörösbor, mely zempléni és mecseki tölgyből készült 225 literes hordókban érlelődött 16 hónapig. A kóstoláskor a sötétbogyós erdei gyümölcsöké volt a vezető szerep, kiegészülve némi étcsokoládés, mentás jelleggel. Tannintartalma markáns, de érett, nem borítja fel a bor egyensúlyát. Ajánljuk marhasültekhez, pecsenyékhez, érett, zsíros sajtokhoz. "
Mások a borról:
"" ;
A bor adatai:
Ára: kb 2700 Ft, Alc: 14,5% Vol.,
A bor beszerezhetősége:
(már csak a 2004-es van piacon). Internet: Decanter, In Vino Veritas ; Egyéb: -
A bor szubjektív értékelése:
Eltároltam ez elmúlt évben egy-két igéretesebb bor néhány palackját a híres 2003-as évjáratból (ki tudja mennyi ideig tart a szűk hét esztendő). Ilyen az a franc is (a fajta nagy kedvenc egyébként). 4-ből még 2 maradt még, és úgy gondoltam ősznyitónak (épp szépen veri az ablakot az 1 hónapja nem látott eső) az asszonnyal egyet fel is áldozunk ma este (24.-e).
A palack a cimkével eleganciát sugároz és rögtön ez jön át a pohárból is. Szép sötét szín, de még átlátszó, már hömpölygő, pohár falán nyomot hagyó, de nem templomablakozó módon. Már a megjelenés mustrálgatásánál kilópozik a pohárból az illatfelhő egy pamacsa ami ezért nem szokványos vörösboroknál. Közeledve a pohárhoz pedig lazulnak az arcizmok és tágulnak az orrnak nevezett testrészünk szagló érzékszervei. Pincéből felhozva 30 perccel, nyitás után 10 perccel már nagyon elevenek az illatok. Erdei gyümölcsök, pörkölt mogyoróval főleg és borsszerű fűszerek. Én egy idő után gittre asszociálok, asszony pedig szegfűszegre. Ember alig várja, hogy nekiugorjon. Íze abszolút harmonizál a fennt leírtakkal, gyönyörű savakkal és virgonc tanninokkal, ami nagyon jól áll neki. Fa szintén nagyon jól áll neki, biztos hogy nem látott barikot és ez így van jól. Kóstolás után sikerült fél üveget legurítani. Asszony 1 dl után kijelentette hogy részeg, és csak ekkor mondtam el neki a 14,5 alkoholt. Hálistennek semmi újvilági lekváros utánérzés, csak a franc férfias, karcos vonala villányba mártva. A bor egyébként még abszlolút fölfele megy (kellet volna még tározni belőle), úgyhogy az utolsót hagyjuk pihenni.
Szóval ez egy nagyon elegáns és erős bor. Egy királyi nemes erős jobbossal.
A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!