left KEZDŐSZŐLÉSZ: Olaszrizling szőlő

szerda, december 06, 2006

Olaszrizling szőlő


A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része

Származása: nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország Szinonim név: Riesling italien blanc, Welschriesling, Rizling Vlassky, Riesling italico, Taljanska grasevina.
Elterjedése: nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható A legismertebb és egyben a legelterjedtebb fajtánk. Elsősorban a német nyelvterületen és hazánkban kedvelik. Nálunk talán ez a borívó emberek "alapfajtája", ahogy vörösborban a kékfrankos.
Általános: Csak névrokona a Rajnai rizlingnek. Megbízható, kiegyenlített termőképességű, minőségi bort adó szőlő. Márai Sándor író szerint az "olaszrizling simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra, Pannónia pallérozottsága. A rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél." Az Olaszrizling előnye, hogy bőven és kiegyenlítetten terem és a legmegbízhatóbb fajták egyike, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. középerős növekedésű, bőven termő, termésátlaga 12-14 t/ha,
Tőke: középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű. Korábban bakműveléssel, napjainkban kordonos módon művelik.
Metszés: h
Fürt: . kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel, jellegzetesen vese alakú, tömött fürtű átlagtömege 90-140 g, a bogyó gömbölyű, kicsi, átlagtömege 1,5 g, pontozott, sárga, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó. Íze semleges, héja vékony, szívós.
Érése: október első fele. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja. Beérési mustfoka átlagosan ugyan csak 16-17 fok körüli, de jó évjáratokban, október közepén vagy végén gyakran 19-20 fokkal szüretelhető. Régen a gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződtek. A hatvanas években hagyományos műveléssel a Balaton-felvidéken még egy tőke maximum 1 kilogrammot termet, de inkább fél kilogrammal, 20 mustfok fölött szüretelték.
Bora: Keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek. Illatban nem igazán gazdag. Ha nagy minőségű, rezedára emlékeztet. Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függenek. A jellegzetesen élénk savai, a kesernyés, keserűmandulára emlékeztető íze jól illik a régi magyar konyha zsíros, fűszeres ételeihez. A hagyományos fahordós technológia és a reduktív technológiák is kiválóan alkalmasak a bor készítésére. Mindkét esetben más-más egyénisége lesz a fajta borának. az érett szőlőből készült bor visszafogott illatú, zamatos, tüzes, telt, testes, inkább lágy, de harmonikus bor.
Szép tételek: 2000 HUF alatt : Laposa Szent György hegyi és somlói, Nyári, Scheller, Figula, Jásdi csopaki, St. Andrea, Sebestyén Csaba, Jekl, Gere; +2000 HUF : Györgykovács, Losonci, Jásdi siralomvágó, Figula Selection

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!