left KEZDŐSZŐLÉSZ: Köpcös Furmint 2005

hétfő, december 18, 2006

Köpcös Furmint 2005


Pincészet: Léder Zoltán, Cengőd Tokaj
A bor adatai: Ára: kb 1800 Ft , száraz fehér, Alc: 13% Vol.;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Egyéb: ?

A bor pontozása:
abszolút = 6,5 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: "na ";
Mások a borról: "na"
A bor szubjektív értékelése: Múltkori Dobogó Furmint nagyon feldobott. Rájöttem, hogy a tokaji szárazak nélkül száraz az életem és arra is, hogy milyen odaadással dolgoznak Tokajban a "Nagy Furmint"-on. Erre rátett egy lapáttal borblog társ WEER IVO Furmint kóstolásának nagyívű leírása, illetve még egy lapáttal kedvenc borboltom aktív értékesítése, amikor rám tukmált két palackot a tuti alvó rózsacsipkéből.
Hát ha megdobogtatta a szivem a Dobogó akkor a Köpcös gyakorlatilag elcsavarta a fejem. Egy nagy nulla amit tudtam (és tudok) a borászról, és mint látjátok az Internet sem segített hozzá túl sok egyéb adatahoz. Hogy az ilyen emberek hol adják el a boraikat azt nem tudom, mert gyakorlatilag honlappal rendekező borboltok az egy feltüntetetten kívül nem forgalmazzák. Majd fogják.
Rendkívül szép tétel. Köpcös név nem tudom honnan jön (dűlő?), de biztos hogy nem a bor jellege ihlette a költőt. A köpcös alapvetően ugye alacsony, de masszív, olyan bunyós tipusra asszociál az ember, nameghát inkább proli a jelző mint nemesi.
A borra ezekből keveset lehet ráhúzni. Gyönyörű ötvözete a fajtának és termőhelynek, a gyümölcsnek és az érlelésnek. Nagyon hivogatóan nyit egy már aranyba hajló szalmaszínnel, a meleggel egyre jobban kinyíló de még diszkréten visszafogottt illatfelhővel és egy nagyon eltalált szerkezettel. Olyan bor ez, amikor nem tudod mit emelj ki. A savak harmóniáját, vagy a gyümölcsök (alma-körte) friss burjánzását vagy az érett, szép hátteret, vagy a nagyon szép mineralitásra épülő eleganciát? Erre mondják tök mindegy. Így egyben szép. Komplex divatosan mondva, minden kortynál, minden celsiusfok emelkedéssel új felfedezések várnak a kóstolóra. Olyan bor amit jó másokkal megosztani, de jó egyedül is inni, mert így több marad nekem.
Csodálatos és árban is elérhető (legalább is sok jó versenyző van még háromezer alatt) világ a száraz Tokaji Furmintok világa. Megér egy elmerülést. El is határoztam, hogy mostantól minden pénteken (mert az előző kettőt is véletlenül akkor sikerült kipukkantani) kinyitok egyet úgy uszkve egy hónapon keresztül. A pincében találtam nagyon jó jelölteket, akiknek már be is párásodott az üvegük a meghatódottságtól amikor megtudták miben fognak részt venni (nem beszélve az én szemüvegemről). A leírások meg persze itt továbbra is.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod 1előhívni.

2 Comments:

Névtelen said...

Köpcös Furmint egy igen jó darab, de mókás történet. Köpcös úr ugyanis Szepsy úr veje, sógora (vagy ilyesmi, de tuti ismerős :) ) és ez a bor az Úrágya és Szent Tamás dűlők eladott szőlőjéből készült, amit nem akart a saját neve alatt kihozni, mert szerinte nem ütötte meg, az ő általa felállított mércét.
Pedig szerintem is igen remek tétel!

Spicc said...

Miri - igen furfangos történet, főleg hogy mennyire le vett a lábamról a bor. Egyébként a 7*7 borkóstolón lehetett a Köpcös borait is kóstolni már saját alfölfi fajtáiból. A Kékfrankos egész bíztató volt.

Olvasd el a legfrissebbeket!