Pénteken a zsámbéki borbarát kör segítségével sikerült meglátogatni a Törley pezsgőgyár budafoki birodalmát. A túra hasznos volt, mégsem szeretnék most a tradicionális, klasszikus és tankos pezsgőgyártásról megtudott ismeretekről értekezni. Inkább csak néhány szösszenetet emelnék ki a pincészet több mint 120 éves múltjából:
- Törley József szerény ember volt. A mellékelt képen látható, amint Zsolnai csempékkel kirakott képen megörökítette magát, amint a hódolók sorban eléjárulnak. Szerintem kedves
- Ezután már azt is elhiszem hogy a Franciaországból hozott társával vmilyen Francios-val egy nőügy miatt veszett össze és így vált külön a Törley és a Francois pezsgőgyár (és lett rögtön kettő a magyarhonban)
- A beruházást már 1879-ben is az adókedvezmények vezették. Mindenki, aki új technológiát honosított meg a beruházással (a champagne tipusú pezsgőgyártás ilyen), az 15 évre adókedvezményt kapott (nincs új a nap alatt). Igy jött haza az ifjú (25 éves!) Törley Józsi frissen megszerzett tudással és alapított egy helyre kis pezsgőgyárat
- Magyarotszág XX. századának egyik legsötétebb korszaka az 1945-1955 közötti időszak volt, amikor Magyarhonban egyáltalán nem gyártottak pezsgőt
- A budafoki mészkőbe vágott pincerendszer 40 km hosszú, aminek még ma is kb. felében bort/pezsgőt tárolnak
- A pezsgőhöz használt bor egyéb előitéletekkel ellentétben nem (feltétlenül) gyenge minőségű. 3 alapvető kritériumnak kell hogy megfeleljen. Házasítás több viszonylag visszafogott fajtajellegű fajtából, magas savak, relatív alacsony 16 Vol. cukortatalmú must hogy az alkoholfok is alacsony maradjon (egyébként meg mennyiség ami a csövön kifér). Persze ezekkel a kritériumokkal azért nem rakták magasra a lécet.
- A Törley (Henkel) gyakorlatilag már lenyúlta a piac nagy részét és olyan márkákat foglal magába mint Törley, Francois, Hungária, Walton, BB
- Ne vegyen senki csinosan csomagolt olasz habzó bort 400 forintért, mert az nem más mint fröccs víz nélkül (azaz szar borba nyomott szénsav)!
0 Comments:
Post a Comment