left KEZDŐSZŐLÉSZ: Formosus Cuveé, 2003

kedd, december 26, 2006

Formosus Cuveé, 2003


Pincészet: Nire Fine Wine
A bor adatai: Ára: kb 8000 Ft , Alc: 13,5 % Vol., Sav: 5,3 g/l, Cukor 3,1 g/l;
A bor beszerezhetősége: Internet: Nier Fine Wine, Egyéb: na






A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 0,75
Borász a borról: "A bort két teljesen különböző karakterű borvidékről származó szőlőfajták kötik össze.Villány: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. A Villányi alapbor sűrű, gyümölcsös. Szekszárd: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és Kékfrankos . A bor nagytestű, mély, intenzív, purpur vörös, majdnem fekete színű. Orrunkban a feketecseresznye, az erdei gyümölcsök és a csokoládé aromák dominálnak.Ízében az édes, érett gyümölcsök zamata rukkol elő. Az érett tanninoknak, savaknak köszönhetően a bor kiegyensúlyozott. A garathoz érve telt, hosszú lecsengésű. ";
Mások a borról: "Mindenesetre ha másban nem, színben bizonyosan sűrű anyagot sikerült összehozni: a bor szinte fekete. Sajnos itt meg is áll a tudomány, a sötét szín ellenére a bor alatt nem rogynak meg az asztalok, nem hajolnak meg a pohártalpak, nem akadnak ki az extraktmérők. Illata leginkább mindentbele küvére enged asszociálni: meggy, bőr és barrique jegyek minden mennyiségben. Fa, csokoládé, némi vanília, aztán további fa. Ennek ellenére az illat nem vág orrba, nem dönt le a lábamról, inkább csak úgy van. Odatették a borra. Az íz sem különb: fás fanyarságok, jellegtelen gyümölcstelenség, izgalommentesség, közepes test, megfelelő harmónia. Hibája alig, erénye viszont annyi sem. Se fajta, se termőföld, se semmi, amitől megismerhető, felfedezhető lenne. Iható éppen, de minek. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: Vannak ilyan borok. Vannak ilyen cégek. Nem pincészetek, cégek. Ugyan kinek jutna eszébe két különböző borvidékről egy cuveét összehozni és ezt atomáron piacra dobni? Csak egy cégnek, amely úgy gondolja, hogy marketinggel mindent el lehet adni. A cég ilyen rádumálos, direct marketinges, akivel ha leállsz az alföld lőréjét is a világ küvéjéként fogja neked eladni. Úgyhogy inkább kerüld.
Én ajándékba kaptam (de tényleg) és az MA tesztje keltette fel bennem az érdeklődést, hogy dugóhúzó után nyúljak. Nagyon helytálló a bekopizott leírásuk, nem is tennék hozzá többet csak fát. Mert az benne van rendesen. A bor iható, élvezhető újvilágis lekváros, mégis villányis masszív is egyben.
De kérem szépen, ezt a bort NEKÜNK akarták így csinálni. Mert MI szerintük ezt a stílust szeretjük. Mert ismernek MINKET. Nem a termőhelyet ismerik hanem a MI állítólagos ízlésünket. Milyen bor az ahol a palackon még a borász nevét sem tüntetik fel. Csak egy kódot, amiről utánolvasva kiderül hogy a budapesti cég amely palackozta. Hol van itt kérem a hitelesség?

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

Névtelen said...

Hello!

Csak a palackkal(kb 1 kg) találkoztam,hát az elég brutális, de valahogy mégis gagyi...:D

Olvasd el a legfrissebbeket!