left KEZDŐSZŐLÉSZ: Dobogó Furmint 2004

vasárnap, december 03, 2006

Dobogó Furmint 2004


Pincészet: Dobogó Pincészet, Tokaj
A bor adatai: Ára: kb 2.500 Ft , Alc: 13% Vol.,; Sav: 7,5 gr/l, szőlő a mádi Betsek és a tállyai Palota dűlőből 30 éves tőkékről
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Decanter, Zwack webshop ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek, néhány CBA supermarket




A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Testes bor, amely magában hordozza a diszkrét vanília, körte, narancs, barack, mogyoró, lime és tölgy illatát. Kerek savak bontakoznak ki a szájban, teljes és krémes összhatással, amelyet egy nagyon hosszú utóíz követ. ";
Mások a borról: "Egy része hordóban, másik része koracél tartályokban erjedt, amit fahordós érlelés követett. Elegáns, tartalmas bor: krémes szerkezet mineralitással és gyümölcskoszorúval. Illata valahol félúton az újhordós és a reduktív között. Visszafogott vanília-mogyoró, aztán grapefruit és körte. Szárazpróbájában citrusfélék. Forrás: Bortársaság"; Minerális, körtés, hűvös illat, akácvirággal, fával. Szellőzéssel sokat nyílik, később eltűnik kissé. Szerkezetileg megosztó: szerintem kimondottan testes, Bob azt írta, arányos és körbecsiszolt, Csite úgy látta, kicsit nyers és nagyon szikár, HT jelentős savkészletet észrevételezett. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: A Zwack birodalom pincészetének kedves neve van. A honlap szerint a "Dobogó" név a régi időkre utal, amikor a híres dűlők köves útjain a kocsikat húzó lovak patájának dobogása messzire hallatszott.
A pincészet tudatosan azt a küldetést képviseli, hogy szűk palettával, de magas színvonallal kell a magyar borokat, ezenbelül Tokajt a külföldi piacon értékesíteni. Már a kezdetektől fogva külföldi piacra (is) dolgoznak, Google-al keresve több külföldi site-on is találkozni velük. A száraz "nagy" Furmint elkészítésében látják az egyik kitörési pontot.
Ritkán foglalkozok a cimkével, de itt kivételt kell tennem. Nagyon tudatos munka, profin keverve a szakmai információt (szőlő, bor, dűlő), a modern megjelenést (semmi flick, flack, pasztel szinek, struktúrált, minden angolul is) és az egyediséget (kézírás utánzás a boradatok megjelölésénél, számozott palck). Szóval oda vagyok meg vissza tőle.
A bor színe tükrös csillogású világos aranysárga, fehér borhoz képest szokatlanul lomha, krémes. Illata tiszta, intenzív, nekem kevés gyümölcs, inkább virágok, annál több fémes árnyalat, ami valószínűleg a köves talaj jele. Kóstolva száraz, fiatalos savakkal, a hordó adta vaníliás vonallal. Utóíze hosszú. Az egész összhatás diszkréten elegáns, hidegen a savak élénkségével, melegedve a vajassági jegyekkel.
Meg kell tanulni ezeket a száraz furmintokatt inni. Azt hiszem még hosszú az út, hogy feltétel nélkül rajongjunk (rajongjak) értük. Ahogy az egyik angol honlap röviden jellemezte a Furmintot "not a Chardonnay". Ebben minden bizonnyal igaza van.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!