left KEZDŐSZŐLÉSZ: A borissza Jézuska

kedd, december 26, 2006

A borissza Jézuska


Mit gondolhat rólam a családom, ha az összes ajándék amit kaptam az a borral kapcsolatos? Biztos azt, hogy menthetetlen vagyok, hát jobb ha békét hagynak és megadják a gyereknek a játékszereit.

Jézuska jó ízlését dicséri, hogy Riedel borospohár manufaktúra Vinum sorozatának Bordeaux fantázianévvel ellátott vörösboros poharát szemelte ki nekem. Egy darabot ugyan egyenlőre, mert privát elég húzós kihozni belőle egy teljes készletet (egy db uszve ötezer), még a drága jesszuskának is. Most már elmondhatom én is, hogy boraimat a világ tán leghíresebb borospoharából fogom kóstolni. Most már ezen sem fog múlni.

Jézuskának nem csak jó ízlése lehet, hanem széles körben tájékozott is, hiszen a másik ajándék pedig egy igen szép könyv "A tőkétől a pohárig" címmel. Alapesetben igen problémás szerintem album jellegű könyveket ajándékozni, mert nagyon nehéz képek mellé a tartalommal is felnőni. Tehát ha a képek esztétikai értéke az ajándékozás célja akkor rendben van, de ha az igényes olvasó tanulni is akar a kötetből, akkor már fel kell kötni a gatyát.
Szőlőről-borról szóló könyvekkel már dugig van a polcom, de megmondom az őszintét, eddig egyik sem igazán jött be. Vagy túlságosan ideologizálja, szinte már isteni szintre emeli a szerző a témát nulla gyakorlati útmutatóval, ami közelebb vihetne tényleg a szőlőhöz. A másik véglet meg a tökéletes igénytelenség. Vannak szerzők akik ismernek a témáról valamit és azt hiszik mindent tudnak róla. Ha meg így van, akkor mindjárst írnak is róla egy könyvet és szép összegért a piacra dobják.
Hál istennek ez a kötet egyik sem. Nem véletlen talán, hogy a szerzője Tamás Jenő maga is elismert, ugyan kisméretekben gazdálodó vincellér is (Tamás pince). A könyv egy nagyon szép hitvallással rendelkező, mégis gyakorlatias a szőlő-bor világát tényleg megértetni akaró író igen olvasmányos műve, melyet ráadásul fia képei illusztrálnak. Egy rövid idézet e bevezetőből: "Ezért a szakirodalom sem fordulhat csak a szakemberekhez, hanem az a feladata, hogy közérthető, színes és olvasmányos stílusban minnél több embert lásson el korszerű, hasznos tudással, áttekintő képességgel..." Sikerült neki.
Tényleg ajánlom mindenkinek akiben egy borkóstoló alkalmából már olyan kérdések merülnek fel, hogy milyen termőhelyről származik a bor, a szőlőt hogyan művelték meg, mik a minőséget meghatározó tényezők, mi az hogy kiegyensúlyozott szőlőművelés és így tovább. Vagyis igazából azoknak akik az én szerény eszköztárammal elektronikus papírra vetett bejegyzéseimet is olvassák, azaz Nektek :)

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!