left KEZDŐSZŐLÉSZ: Gróf Dégenfeld Furmint 2005

szerda, december 27, 2006

Gróf Dégenfeld Furmint 2005


Pincészet: Gróf Dégenfeld, Tarcal Tokaj
A bor adatai: Ára: kb 1200 Ft ; száraz fehér ; Alc: 12,3 % Vol.,; Term. cukor: 1,5 gr-l ; Sav: 5,7 gr/l
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortárság, Mywine, Decanter, Tinto Fino ; Egyéb: Hypermarketek







A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Egy igazi bor a mindennapjainkhoz. Illatában a Furmint jelleg mellett kevés fahéj és akácvirág díszlik, de nem uralkodnak el a fajtán. Könnyedségét jellemzi a pohárban hömpölygő játékosság, amit az ízek sokasága varázsol, oly kedvessé. Mineralitását a ropogós zöldalma és bírs kísérik bársonyos savak társaságában. Kellemes komplexitás, közepesen hosszú utóíz jellemzi a 2005 évi száraz furmintunkat. Magabiztos kísérője halaknak, salátáknak de tésztákhoz is bátran javasoljuk.. ";
Mások a borról: "Halvány szalmasárga szín. Gyümölcsös, friss illat: körtés, citrusos, virágos jegyekkel. A furmint számtalan arca közül ez az egyik. Érett, kerek, vidám, mosolygós savak. A pohárban is virgoncan mozog. Árad belőle a fiatalság, a lendület és az optimizmus. Finom, jó szerkezet közepes, mégis olajos testtel. A hosszú utóízben a fajtára és termőhelyre jellemző minerális ízek is megcsillannak. Trendi bor, a nyár bora, saláták és grillezett fehér húsok mellett telitalálat. Vagy fülledt, nyári este, miközben választunk magunknak csillagot. Forrás: Bortársaság. "
A bor szubjektív értékelése: A pénteki furmintok harmadik szereplőjéhez értem múlt pénteken. Annyit még röviden a múltkori Köpcös Furminthoz hozzátennék, hogy ma tudtam meg a borról, hogy ez gyakorlatilag Szepsy anyag. A mester valamilyen oknál fogva már a kész bort (Úrágya dűlő Furmint) eladta és ez került máshol palackozásra. Valószínűleg nem ütötte meg az általa igen magasra rakott lécet. Hát pedig még így is csodálatos (a feltüntetett borászról meg valószínűleg többet nem fogunk hallani).
Dégenfeld család pinészete régi gyökerekre vezethető vissza, melyet 1994-től sikerült azóta is folyamatosan fejlesztve, újra életre kelteni. Jelenlegi szortimentjük igen szines, hogy úgy mondjam sok legyet akarnak ütni egy csapásra. Ezért ma még vannak ilyen-olyan boraik is.
A mostani borról idézett leírások elég jól megfogják a bort, alapvetően a szép savak vezetik és az itt leginkább jellemző zöldalmás háttér az ízekben. Nagyon érezni, a tiszta, steril reduktív technológiát, ami tényleg jót tesz a savaknak. Kicsit a még szénsavdús háttér is rásegít erre. Ami engem zavart, hogy a háttérben volt egy kis állott vízhez hasonlító valami, ami megbillentette a bor játékosságát. A bor jellege miatt is valahogy nyáron biztos jobban esne. Egy biztos nem ilyen tipusú Furmintot képzelek én el személy szerint a nagy magyar fajtának.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

2 Comments:

Névtelen said...

Teljesen egyetértek az elemzéseddel.
Nerkem nagy csalódás volt kb. 2 éve, amikor először kóstoltam. Pedig igen kíváncsi voltam a teljesen reduktívnak hírdetett furmintra, meg is kóstoltam egy jó barátommal a Borbíróság Étteremben. Én akkor a vacak jelzőt használtam. Kiábrándító volt, az általam megkóstolt Tokajikhoz képest. Csak sav, élesztő, semmi furmint, semmi Tokaji, ha csak a sósságot nem emelem ki. De a Tokaji nem csak e miatt az ami. Olyan sok jó száraz furmint van. Hát ez nem az. Nagyon gyenge kísérlet. Itt jön be Szepsy mester irányvonala: hordóban érlelés. Üdv

Spicc said...

Kedves férfias savak, azért vannak szép rediktív furmint irányzatok is. A Chateau Megyeré például kifejezetten bíztató. A szép zöldalmás illat-ízvilág nagyon szép alapja lehet egy reduktív furmint családnak. Kóstold meg, kiváncsi lennék a véleményedre.

Olvasd el a legfrissebbeket!