left KEZDŐSZŐLÉSZ: St Andrea Merlot 2004

szerda, december 06, 2006

St Andrea Merlot 2004


Pincészet: St. Andrea pincészet, Eger
A bor adatai: Ára: már nem elérhető (kb 2500 Ft volt) , Alc: 13,7% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: már nem elérhető, Egyéb:






A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: " ";
Mások a borról: "Hosszú ízérzetű és élettartamú bor, melynek illatában keveredik az erdei gyümölcs, feketeribizli és a málna, szépen harmonizálva a bor tannin és élénk savtartalmával. Forrás: Italnet.hu. És első nekifutásra megint ezt mondtam: ez egy egészen kitűnő burgundi. Viszonylag világos rubinszín – pinósan barnás reflexekkel –, amely ellenben az idő múlásával mélyül, sötétszik. Illatában összeszedett állatság, földesség, avar, dohány, leveshús, plusz némi gyümölcsök. Szépen árad, noha nem agresszív egyáltalán. Folyamatosan fejlődik, minden pohárba töltés után más-más orcáját mutatja. Szájba' hasonlóképpen: konzisztensen ugyanaz a karakter, mint orrba', közepesnél kevesebb test – menet közben közepesnél többé sűrűdik –, fantasztikus struktúra, a tannin, az alkohol és a sav sem sok, mind pont annyi, amennyi kell a balanszírozott eleganciához. Nem bomba, de komplex. Lecsengésben is zamatos, kellemes. Jólesik. Kitűnő bor, árértékben végképp. Forrás: Művelt Alkoholista"
A bor szubjektív értékelése: Ennek a bornak kellett megmentenie az estét, mert az eredeti versenyző kudarcot vallott. Mivel biztosra akartam menni, és Merlot-ra Merlot a válasz, lenyúltam az utolsó szentandi merlotmat. Mindig nagy szívfájdalom, ha egy már kóstolt szép borod utolsó palackjáért nyúlsz. Úgy elkezd remegni a kezed, hogy biztos, meg annyi más van még a polcon. De néha alkalom szüli a lehetőségeket. Este megmentése pedig ilyen.
Sajnos egyébként a St. Andrea honlap nem működik, úgyhogy sokat nem tudtam meg a borról, talán későbbiekben elérhető lesz, ezért meghagytam a linket.
Előrevetítve, imádom a borait. Elég sokat kóstoltam már, és mindig lenyűgöz az a kimért elegancia ami a boraikból árad, kezdve az illatoktól, ízvilágion át a sav-tannin egyensúlyig. Ez a Merlot is mintapéldány. Már illatával elfelejtette az elöbbi rossz élményt. Színe szép halvány bíbor, illatában gyönyörű málna és lágy faillat. Nem intenzív, várni kell vele, de szépen egyenletesen áramlik (még másnap is) az illat kifelé. Ízében határozottan kiegyensúlyozott, nem tudok több íz komponenset felsorolni, csak azt a hihetetlen eleganciát ami fenn tartja ezt a bort. Selymes, mégis tanninos, erős mégsem alkoholos, testes mégsem robosztus. Egerben az az ami egyre jobban megfog, és nem csak a St. Andreánál. Ráadásul Lőrincz György hihetetlenül szépen bánik a fával, és itt tényleg csak kiemel nem elnyom. Első borom amiből az asszony (szinte) többet ivott mint én. Ez mindent elmond a borról (legközelebb titokban iszom meg:).
Az első hétpontosom a blogon.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!