left KEZDŐSZŐLÉSZ: Méthode Transvasée - A klasszikus

péntek, december 22, 2006

Méthode Transvasée - A klasszikus


A bejegyzés a Pezsgők világa sorozat része
Legutóbb egy hosszúranyúlt esszében sikerült bemutatni a hagyományos módszerrel készült pezsgőket. Ezzel egyébként a technika nagy részét le is tudtuk, hisz minden egyéb módszerrel gyakorlatilag már csak költséget próbálnak megtakarítani a pezsgőgyárak. Egyszerüsített technológiával, rövidebb idő alatt pezsgőt versenyképes áron, ez a feladat.
A Methode transvasee, azaz klasszikus stílus, azaz palackban erjesztett, igazából a tankos és hagyományos közötti félúton helyezkedik el. A pezsgő itt is egyfajta palackban érlelődik (igaz rövidebb ideig), majd átkerül tartályokba és onnan kerül végső palackozásra.
A pezsgő 1,5 literes, úgynevezett „magnum” palackokban erjed és érlelődik. Az érlelési folyamat végén a pezsgő zárt rendszerű, hűthető, nyomásálló tartályba kerül és a cukortartalom végleges beállítása után a seprőt már a tartályból, szűréssel távolítják el. Ezután az újbóli palackozás során a kereskedelmi forgalomba kerülő palackokba töltik a pezsgőt.
Így egy már a tankpezsgőknél jelentősebb komplexitást és ízbéli koncentrációt tudunk elérni. Itt már élesztős illat- és ízjegyek tűnnek fel és az ízekben a gyümölcsösség is jobban megfigyelhető.

Klasszikus pezsgő vásárlásakor mindig nagyon figyeljünk, mert a cimkén általában nem a klasszikus szó, hanem a palackban erjesztett van feltüntetve. Ez azonban nem a hagyományos stílust jelöli, hanem a klasszikust! Alapszabály, hogy a klasszikus magyar pezsgők 1000-2000 Ft között vannak beárazva. 2000 Ft fölött már szinte csak hagyományos pezsgő van.
Sajnos igazából én csak a Törley birodalomhoz tartozó márkákat találtam ebben a módszerben készült magyar pezsgőként. Aki tud többet kérem jelezze:

Törley pincészet
A hazai pezsgőgyártás gigásza jelenleg 2 márkanév a Törley (Törley Tokaji Doux, Sec, Demi Sec) és a Hungária név alatt forgalmaz klasszikus tipusú pezsgőket. Árszint 1200-1800 forint között.

Ha gondolod értékeld a bejegyzést

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!