left KEZDŐSZŐLÉSZ: Methode Charmat - a tankos és minden ami pezseg

szerda, december 27, 2006

Methode Charmat - a tankos és minden ami pezseg


A bejegyzés a Pezsgők világa sorozat része
A keletkező széndioxid visszatartásának sokkal olcsóbb és gyorsabb módja a szigetelt tankos eljárás, a methode charmat. Akinek az eddigi írásokból esetleg az jött le, hogy jó pezsgőt csak hagyományos vagy klasszikus eljárással lehet készíteni, azt jól félrevezettem kéremszépen.
A tankos eljárással készült borok is lehetnek kiemelkedően jó minőségűek. Hisz az alapelv majdnem azonos az előző két bejegyzésben megismert módszerhez, bár ekkor a második erjedés nem palackban, hanem nyomásálló fémtartályban, úgynevezett tankban zajlik. A kész pezsgőt ezekután nagyon gyorsan leszűrik és végül palackozzák. Minőség itt azonban nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől is nagyban függ. Legjobban tán a reduktív tankos borkészítés és a hagyományos ászkolt borérlelés közti különbséghez hasonlítanám a kész pezsgők jellegbeli eltérését. Kitűnő minőséget lehet a reduktív technológiával is produkálni, de jelleg mindig is más lesz mint amikor a bort tölgyfahordókban hosszú ideig érlelik. A tankos módszernél amit elvárhatunk, az egy jó egyensúlyba állított élénk savú és jól beállított cukortartalommal rendelkező, ízeiben üde és gyümölcsös ital.
Vannak a tankos módszer mellett még egyéb módszerek is, amiket gyüjtőfogalomként methode gazifée-ként is emlegetnek. A járatlan vásárló számára minden olyan ital pezsgő, amit pezsgőspalackba töltöttek, és amelynek megfelelő szénsavtartalma van. Szénsavat azonban a habzóbor is tartalmaz. A pezsgő és a habzóbor abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban levő vagy a borhoz hozzáadott cukorból zárt erjedéssel képződik, a habzóborban viszont mesterségesen adagolt, úgynevezett elnyeletett szénsav található.
Ez a szénsavas dúsításos módszer pezsgőkészítés ultraolcsó módja, azonban inkább sorolható az üdítőitalipar, mint a borászat világába. Ebben ez esetben bizonyos menyiségű szén-dioxidot egyszerűen a borba juttatnak, és így limonádészerű habzóborokhoz jutnak. Az eljárás otthon tán úgy másolható le, ha valaki a szódásszifonba bort tölt, hozzáad egy kis cukrot és ráenged egy patront. Már is kész a házi pezsgő! 500 Ft bolti ár alatt gyakorlatilag minden úgynevezett pezsgő ebbe a kategóriába tartozik.
A piacon mindkét kategóriából rengeteg van, nem is emelnék ki igazából egyet sem közülük. Itt is ár alapján orientálódhatunk. 0-500 Ft a habzóborok világa, míg az 500-1000 Ft közötti mezsgye pedig a tankos perzsgők területe.

Ha gondolod értékeld a bejegyzést

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!