left KEZDŐSZŐLÉSZ: Hogyan igyunk pezsgőt?

csütörtök, december 28, 2006

Hogyan igyunk pezsgőt?


A bejegyzés a Pezsgők világa sorozat része
Na most már tudjuk mi kerül Új Évre a poharunkba, és azt is tudjuk nagyjából hogy is készül az el. A pezsgőhöz azonban ezentúl mindig valami misztikus dolgot is társítunk. Pezsgőt nem fogyasztunk csak úgy (mint bort, sört, pálinkát). A pezsgőiváshoz kérem az általános vélemény szerint alkalom dukál. Ami valahol persze egy nagy baromság. Ha már csak azt nézzük, hogy a legtöbb pezsgő amit legurítunk a torkunkon kevesebbe kerül mint egy jó bor. Dehát vannak dolgok amiket már nem tudunk megváltoztatni. Ha meg már így van akkor ismerjük meg a pezsgőfogyasztás alapszabályait is.

A klasszikus vagy tradicionális eljárással készült pezsgők kitűnő alkalmi és ünnepi italok. Az egyszerűbb, nagytartályos erjesztésű (charmat-módszer) pezsgők pedig kellemes frissítők vagy étkezések kísérői lehetnek.
A pezsgő ideális fogyasztási hőmérsékletét megfelelő előhűtéssel érhetjük el, és mindig ezen az ideális hőfokon tároljuk. A pezsgő sohanem melegedhet fel! Ideális a 4-8 °C fogyasztási hőfok. Ezért ha tudjuk, hogy a pezsgőt nem azonnal, hanem bizonyosan hosszabb idő alatt fogyasztjuk el, úgy a pezsgőspalackot lehetőleg mindig víz és jég keverékével töltött pezsgősvödörbe helyezzük. Ez egy nem elhanyagolható szempont, amennyiben otthon elkészített vacsorás randevú esetén tervezzük elfogyasztani a habzó italt, nem beszélve arról, hogy ez a figyelmesség azonnal könnyet csalhat szívünk kiválasztottjának szeme csücskébe.
Azonban a pezsgőzés legférfiasabb része a dugó eltávolítása, ahol szintén plusz pontokat szerezhet a felkészült lovag. Hogy célszerű kibontani egy pezsgősüveget a szakirodalom szerint? Hát így: "Könnyebb a pezsgősüveg drótkosarának vagy kengyelének lebontása, és a dugó sem repül ki váratlanul, ha az üveget közben kb. 45 fokos szögben oldalra döntjük. A kupakot körbeszakítva, tekerjük ki a kosarat rögzítő huzal hurokját, és lazítsuk meg a kosár lábait. Ellenőrizzük, hogy a dugó nem nyomul-e kifelé a palackból. Ha a dugó kimozdult, tenyerünkkel szorítsuk le a kupakot, a kosarat, majd mindhármat egyszerre, lehetőleg lassan távolítsuk el. Ha rendben van a palackban a dugó, akkor egyszerre vegyük le a kosarat és borítókupakját. Fogjuk meg egyik kezünkkel a palack testét, a másikkal a dugót úgy, hogy hüvelykujjunk a dugó fölé kerüljön, a többi pedig a palack nyakát szorítsa. Fordítsuk el, döntsük meg az üveget, hogy zaj nélkül távolíthassuk el a dugót." Dugó így hangtalanul hagyja el a palackot, ami szintén megmagyarázhatatlan okok miatt nagyban emelheti a férfi renoméját.
A kultúrált pezsgőnyitás alól igazából az Újévi durrogtatás a kivétel, de ehhez nem szükségeltetik különösebb szakismeret.
A pezsgőérzés beteljesüléséhez márcsak ki kell tölteni a nedűnket. Ehhez mindig pezsgőspoharat, úgynevezett flőtét használjunk hosszú karcsú nyakkal (lásd baloldalt), ami elősegíti vizuálisan is a buborékok pohár aljából a felszínre történő vándorlását. Mindig koccintsunk a pohárral, finoman összeérintve és mindig egymás szemébe nézve. Ne lepődjünk meg, ha az összecsendülő pezsgőspohár a szénsav-tartalom miatt tompa és nem csengő hangot ad. A finoman gyöngyöző buborékok pedig még a relatív alacsony alkoholfok ellenére is néhány pohár után megteszik hatásukat. Ezek után már minden csak a fantáztia kérdése.

Sajnos meg kell szakítanom a romantikus randevúra való felkészülést egy szakmai közleménnyel. A korábbi bejegyzésekből kimaradt a palackon feltüntetett legfontosabb feliratok dekódolása, ami nélkül nem lehet teljes a pezsgőirodalom, és ismeretük elengedhetetlen az alkalomhoz illő megfelelő pezsgő kiválasztásához.
A brut nature a lehető legszárazabb pezsgő, ehhez a másodlagos erjesztésnél egyáltalán nem adnak cukrot, s így cukortartalma kevesebb mint 3 g/l. Az extra brut nagyon-nagyon száraz, cukortartalma kevesebb mint 6 g/l, a brut nagyon száraz, cukortartalma kevesebb mint 15 g/l, az extra trocken (extra dry) igen száraz, a minimális édesítés miatt cukortartalma 12-20 g/l, a sec (dry) félszáraz, a mérsékelt édesítés következtében cukortartalma 17-35 g/l. A demi sec vagy demi doux (medium dry) félszáraz-félédes, cukortartalma 33-50 g/l, a doux (sweet) pedig édes, ennek cukortartalma meghaladja az 50 g/l-t.
Végezetül egy elég részletes lista a Magyarországon fellelhető pezsgők leírásával és értékelésével. Ha még nem késő az új évi pezsgő kiválasztásához, akkor szívből ajánlom a leírást ITT

Szilveszterkor szinte már kötelező szabály, hogy pezsgővel ünnepeljük az évfordulót, azaz az Új Évet. Miért éppen pezsgővel? Nincsen egy frappáns válasz rá. Egyszerűen hagyományból, szokásból eredően a pezsgő ünnepi ital. A pukkanással távozó pezsgős dugó Szilveszterkor hozzá tartozik a vidám, jó hangulathoz, és pukkanásával úgymond szimbólikusan pontot ra az Ó év végére is.

Ha gondolod értékeld a bejegyzést

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!