left KEZDŐSZŐLÉSZ: A pezsgők világa

kedd, december 12, 2006

A pezsgők világa


Nemrégiben írtam a Törley pincészetben tett látogatásról egy bejegyzést. Ez a látogatás, illetve az ünnepek közelsége arra ihletett, hogy foglalkozzak egy kicsit a pezsgő világának gyöngyöző rejtelmeivel is. A pezsgő egyébként nagyon-nagyon leegyszerüsítve nem más, mint szén-dioxiddal túltelített bor, amelyben a szén-dioxid a bor második természetes erjesztéséből származik (erről majd később többet).
Sokan úgy tartják, hogy a pezsgő fogyasztásától csillogó lesz a szemünk, mosolygósak, vidámak és szépek leszünk, hiszen a szénsav hatására ez a légies ital hamar felszívódik és optimális alkoholtartalma mindenkit beszédessé, nyitottá tesz. Ez a várt hatás nem elhanyagolható tényező első csajozás esetében sem, amikor az ifjú titán egy kis befektetéssel szép sikereket érhet el a kiszemelt nőnemű célszemély esetében. Nem beszélve arról, hogy még mindig elegánsabb módszer mint a Red Bull-Whisky keverékkel való nyomulás.
Sőt a franciák szerint az adott ország életszínvonalát is tükrözi a pezsgőfogyasztás rendszeressége és statisztikája.
Nálunk azonban inkább ünnepi alkalmakkor szokás pezsgőt fogyasztani, s esetleg étkezés előtt száraz pezsgőt aperitifként. Jellemzően nem szokásunk otthon pezsgőzni, azt a körülbelül évi 25 millió palackot, amit egy évben legurítunk a torkunkon legnagyobb hányadában vendégségben, családi ünnepségeken, fogadásokon és természetesen szilveszterkor fogyasztjuk. Nem csoda, hogy a pezsgőeladás mintegy 30 százaléka decemberre esik.
Hamár statisztika akkor bizony az is látszik, hogy a fogyasztás 95%-a az 1000 Ft-os kategóriájú úgynevezett tankos pezsgők kategóriájából kerül ki. Míg 5-6% az úgynevezett prémium szegmens (+1000 Ft) piaci aránya, igaz ha hinni lehet a híreknek a prémium szegmens aránya folyamatosan növekvő.
Az igényes borfogyasztással már közelebbi kapcsolatba került hasonszőrűek valahogy adottnak, a borkészítés melléktermékének tekintik a pezsgőgyártást. Már a megnevezésben is van valami ilyesztő, mármint "gyártás" annak, aki a természetesség megjelenítését tiszteli a borkészítésben is. Pedig ha a terméket kibontjuk az előitéleteink rárakódott rétegei alól, akkor igenis találhatunk benne értékeket.
Hát ezt szeretném én megpróbálni. A következő néhány bejegyzésben sok érdekes dolgot meg lehet majd tudni a pezsgőkészítésről illetve fogyasztásáról, ami remélem segít majd eligazodni az év végi pezsgőőrületben.
Akit addig is érdekel, hogy honnan ered a pezsgő és hogy milyen utat járt be napjainkig annak itt egy kis olvasnivaló.
A pezsgőgyártás története 1
A pezsgőgyártás története 2

Ha gondolod értékeld a bejegyzést:

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!