left KEZDŐSZŐLÉSZ: Vincze Béla, Arcanum Kékfrankos 2003

szerda, november 22, 2006

Vincze Béla, Arcanum Kékfrankos 2003


Pincészet: Vincze Béla, Eger
A bor adatai: Ára: kb 2500 Ft , Alc: 12,5% Vol.; 300 literes zempléni tölgyfából készült fahordóban érlelõdnek 14 hónapig.
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, Mywine, Egyéb: igényesebb borszaküzletek







A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1


Borász a borról: " Arcanum sorozat kizárólag a legjobb évjáratokban készül, gondos odafigyeléssel, kis mennyiségben. Válogatott hordószelekció, mindegyik fajta különleges karakterrel bír. A borokat a Gesztenyés, Préda hegy, Kistó-völgy és az Ádám-tetõdûlõben szüretelt tételek alkotják. A kékfrankosokra jellemző elegancia egyesül ebben a borban a páratlanul gazdag illat és aromavilággal. Finom meggyes karakterű illata mézes jegyekkel keveredik, mely a késői szüret eredménye. Már a mély rubinvörös szín is utal a vastag testre, de szánkban az első meglepetés a hallatlanul lágy savösszetétel, majd a bársonyos tanninok és a széles, hosszú gyümölcsösség uralma percekig eltart. A barrique hordó fűszeressége belesimul a nagy test gyümölcsösségébe. A borász honlapjáról" ;
Mások a borról: "Vincze Béla hármas borai riasztó arányban pukkannak ki. Ez egyben volt. Magas alkohol, behízelgő, újfavezérelt illat. Szilvalekvár, szegfűszeg, konyakmeggy. Kóstolva édes, meglehetősen egysíkú. Bármilyen fajta lehetne. De egyáltalán nem kellemetlen bor. Forrás: Művelt Alkoholista" ;
A bor szubjektív értékelése: Mindig nehéz ha ételhez kóstolunk bort. Különösen nehéz, ha az étel valami különleges, egyedi. Ilyen esetben néha a két dolog a bor és az étel összefonódik, kiegészítik egymást és erősen hatnak egymásra. Ha ételhez van tehát a bor, akkor (a tapasztalatom szerint) nem érdemes túlságosan sokat bajlódni a bor értékelésével. Meg kell kóstolni, passzol a kajához akkor mehet.
A másik gond meg ugye, hogy a vendégek hamar benyakalják a nedűt. Így történt most is, amikor egy vadász barátom meglepett egy fiatal vadkan combjával, amit két napi pác után baconba kötve, körtés barnamártással kidolgoztam. Igen kulinárisnak tünt.
Gondoltam egy kis testes Kékfrankos tán jó választás mellé. Vincze Béla alapborait kedvelem, Arcanum Cabernet-je is szép emlékeket hagyott bennem, így gondoltam a malachoz ez bevállalható. Csak röviden írok róla, mert szakácskodás mellet aztán még nehezebb volt fókuszálni a kóstolgatásra.
Színre, illatra rendben. Csúcsborhoz méltóan próbált koncentrált hatást kelteni, erősen lekváros, szilvás vonallal. Ízben dettó, habár koncentráltság haloványult, kicsit nekem borult a bor. Íze korty végén egyre vékonyabb, fanyarkás jegyekkel. Nem mondom, hogy rossz volt, sőt. De kicsit diszharmónikus lett emiatt. A többire nem emlékszem, csak arra a gyönyörű vaddisznócombra....

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!