left KEZDŐSZŐLÉSZ: Dúzsi Szekszárdi Óvörös 2003

péntek, november 03, 2006

Dúzsi Szekszárdi Óvörös 2003




Pincészet:
Dúzsi Tamás, Szekszárd
Borász a borról:
""
Mások a borról:
"Sötét rubin szín és paprikás illat vezetik be a bort. Az először fellépő fanyar, hűvös hangulat a testesség következtében melegre vált át. Szép egyensúly, komoly komplexitás és elegancia felsőfokon." ; "A Dúzsi pince 50 %-ban kékfrankosra bazírozott küvéjében a merlot és a cabernet saját gyümölcseikkel és fűszereikkel tupírozzák a szükséges komplexitást. Tamás október második felében a Leányvári-, és a Görögszó-dűlőből szüretelt alapanyagból szőtte egybe a három fajta hol érdesebb, hol finomabb szálait. A hagyományos feldolgozást követően a kékfrankos 5-15 hektós hordókban, míg a cabernet és merlot 4-5 éves barrik hordókban érlelődött több mint egy éven keresztül. Remek felépítésű, tartalmas bor- Forrás: Bortársaság."
A bor adatai:
Ára: kb 2000 Ft, Alc: 12,5% Vol.,
A bor beszerezhetősége:
Internet: Tinto Fino, Bortársaság; Egyéb: -
A bor szubjektív értékelése: A hétgyermekes családfő, irodalomfüggő, borait rendszeresen versidézettel ellátó, egyébként meg csak "szekszárdi rozékirály"-nak nevezett, kb 10 hektáron gazdálkodó borász cuvee bora a terítéken. Dúzsi Tamást előszeretettel sorolják be a Szekszárdi borvidék második vonalába, aki mindig ott liheg a "Nagyok" nyakában, de az embernek olyan érzése van, hogy soha nem akarja őket beérni, leelőzni. Ellenben viszont nagy hangsúlyt helyez a hagyományos feldolgozásra és tisztességes időt hagy hordó érlelésre.
Mindhatni, hogy eme Cuvee a pince csúcsbora és elég szép nimbusza van a szekszárdi borisszák körében már évek óta. Pohárban már tiszteletet parancsolóan hömpölyög, szép sötét, bíbor színnel és koronával a pohár oldalán. Illatában sok a piros gyümölcs (kékfrankos?), nálam a málna jön ki főleg. Szépen érződik a hordóhasználat ami teljesen beintegrálódik az ízvilágba. Van az illatában valami amit a Ráspi kékfrankosánál éreztem és amely illatot én az öreg tőkék illatának nevezek. Nem tudom, hogy itt ez igaz e (úgy tudom több új telepítése is van a gazdának), de én nagyon szeretem. Ez az illat és ehhez kapcsolódó ízek azok amik igazán megkülönböztethetnék az úgynevezett magyar vörösborokat az újvilági szilvalekvár utánérzésektől. Első kortyban érezni tovább a szép gyümölcsöket, melyek egy eltalált sav/tannin ágyban szépen megmutatják magukat. Szeretem a szekszárdi tanninokat ha szépen bánnak velük. Húzzák az ember száját, de mégsem szárítják. Testben tán nem olyan komplex és a kortyot kiséri egy kis fanyar mellékíz, de az egész nagyon rendben van. Másnap is derekasan tartotta magát (amíg bírta ellenállással). Egyébként az idei első cserépkályha begyújtás kisérője volt. Szépen melegített mind a kettő.
A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1

Pontozási útmutató itt. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!