left KEZDŐSZŐLÉSZ: Majoros (Tokajicum) Cuvee, 2003

péntek, november 24, 2006

Majoros (Tokajicum) Cuvee, 2003


Pincészet: Tokajicum borház, Tarcal, Tokaj
A bor adatai: Ára: kb 1300 Ft , 500ml, Alc: 11,5% Vol., Cukor:60 g/l;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Decanter ; Egyéb: ?

A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1,5

Borász a borról: "Ez a bor 60% Furmint, 40 % Hárslevelű kitűnő találkozása. Fehérhúsu gyümölcsök (birs, körte, golden-delicions alma, elegáns ananász) ízei találkoznak a szőlő frissességével. A két ízvilág szépen kiegészíti egymást, és tökéletes harmóniába torkollik. Ajánlom önmagában „beszélgető borként” illetve gyümölcssalátákhoz fogyasztani 9 ºC-on. email a borháztól. ";
Mások a borról: "na";
A bor szubjektív értékelése: Hát erről a borról szinte semmit nem találtam az Interneten. Még a pincészet honlapjáról is hiányzik a bemutatás, pedig egyébként a felsorolt borokat igényesen bemutatják. A 60 g/l késői szüretre utal, és erősen az édes borok kategóriájába emeli ezt a Cuveet.
A bor szép érett szalmasárga színnel nyit. A palackból a nyitás után csak úgy dőlnek az illatok, tipikus édes tokaji jellegzetességek úgymint: birs (főleg), sárgabarack, mangó, méz. Már itt érezni, hogy a bor messze lesz a száraztól. Ízben vonulnak szépen tovább az illatok egymás után, de valahogy a cukor iletve az édesség mintha elválna a bor többi alkotórészeitől. Nekem úgy tűnik, hogy nem integrálódott valahogy teljes mértékben össze az anyag. Sava pedig szép, tudná cipelni az édes vonalat. Persze ez nálam van így most, lehet hogy más máshogy éli meg. Utóíze is szép, középhosszú.
Én inkább hárslevelű és sárgamuskotály kombinációra tippeltem mint furmintra (vagy csak kevés), amit később cáfolt a pincészettől kapott tájékoztatás. Mindegy, tény hogy nagyon illatos az összhatás, ami a hárslevelű munkája a cuveeben. Aki meg megkóstolja (ennyiért) biztos nem lő mellé vele (főleg ha édes párti), de azért én nem táraznék be belőle.


Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!