left KEZDŐSZŐLÉSZ: Kékfrankos szőlő

csütörtök, november 23, 2006

Kékfrankos szőlő


A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része
Származása: nem tisztázott, feltételezések szerint a kékfrankos keleti eredetű szőlő, a kutatások szerint a Kapri-tenger partvidékérõl származik. Sopronban a legendák úgy tartják a fajta a nevét a napóleoni időkben a monarchia területén járt francia katonáktól kapta, feltehetőleg a kék színű pénzérméjük után.
Elterjedése: A legelterjedtebb vörösbort adó szõlõfajtánk (a kékszőlők közül aránya 40%). A fajta a környező országokban is jelen van mint Blaufrankisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra vagy Moravka. Főbb magyarországi borvidékek a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátraaljai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek). Tény, hogy a fajta nálumk illetve Ausztriában a legelterjedtebb.
Általános: Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. Viszonylagos fagytűrése figyelemre méltó, középérésű, rothadásra nem hajlamos, kevés zöldmunkát igényel. A talaj és a fekvés iránt nem túlzottan igényes (de homokos talajra nem való). Megbízhatóan terem szőlőmennyiséget, de csúcsminőséget is, ha úgy tervezi meg a tudatos szőlőtermelő, bortermelő, hogy csúcsminőségű bort, vagy védett eredetű bort készít belőle.
Tőke: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló, félmerev-merev vesszővel
Metszés: Az időben elvégzett metszéssel a várható termés jól beállítható, ami legfőbb alapja az elérni kívánt minőségnek. Ajánlott metszési mód a hosszúcsapos váltómetszés.
Fürt: fürtje középnagy vállas, olykor ágas, közepesen tömött, fürtnyele rövid. Fürt-átlagtömege 10 dkg. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, vastag héjúak, sötétkékek, kissé hamvasak, lédúsak, kellmes ízűek.
Érése: Szeptember végén érik. Beérési cukorfoka 18 mustfok körüli, de évről évre egyenletes, a jó évjáratokban 20 cukorfok körüli. Termőképessége jó. Mivel fürtjei nem rothadnak, termése sokáig a tőkén tartható és hosszú időn át szüretelhető.
Bora: Száraz vörös minőségi bor. Színe rubinvörös, tüzes fényű, illata jellegzetes, finom, a fajtára jellemző vörösbor illattal. Bora kellemes zamatú, finom cserzőanyag-tartalmú, sötétvörös színű, kissé savas.Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Színanyagban gazdag, kissé fanyar ( sav- és csersavdús ). Palackban érlelve megtartja fiatalságát, szép illatát; hordóban ászkolva testes borrá lesz. Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Üde, savas jellege az idősebb boroknál finom0 ízharmóniában oldódik föl. A technológiai érettségű szőlőt, megfelelő technológiával feldolgozva szép roseborokat kaphatunk.
Ne ijedjünk meg, ha vékonyabb színű kékfrankost látunk! A szín ma már csak másodlagos tényező. Sokkal fontosabb nála az "ízhosszúság" és az "ízkoncentráltság", melyek különbségét sokan talán nem is ismerik. Az első azt jelenti, hogy a lenyelés után meddig érezzük még az ízeket, a második pedig, hogy kortyolás közben mennyi mindent érezhetünk ki belőle. A Kékfrankos - termőhelyek szerint különbözően - mindkét szempontból különleges élményt ad.
Alapvetően a Villányi Kékfrankosok sűrű, testes, kicsit tanninban gazdagabb Kékfrankosok. A szekszárdiak már egy kicsit fűszeresebb illattal, de mégis déli jelleggel jelennek meg. A Soproni Kékfrankosok mutatják az északi jegyeket, nagyon finom, gyümölcsillatokban, hosszú gyümölcsízekben gazdag, erős tanninú borokat. Az Egri Kékfrankosok pedig igazán gazdag illatú, gazdag ízű, hosszú ízű gyümölcs és fűszerillatokban gazdag borok. Tehát a kékfrankos egyik fő különlegessége, hogy ki tudja használni a különböző talajokban rejlő lehetőségeket, nem csak borvidékenként, de dűlőnként is különböző íz- és illatjegyekkel ajándékozva meg a borbarátot.
A kékfrankos mindenképp a régió, azonbelül is Magyarország egyik különleges fajtája, amit csak itt termelnek, itt vannak a gyökerei és itt hoz a többi fajtával nem összehasonlítható aromákat, ízeket. Benne rejlő lehetőségeket valószínűleg még mi sem aknáztuk ki teljesen.
Megdöbbentő maga a tudat, hogy a mai napig létezik 250 Ft-os és 10 250 Ft-os kékfrankos a borpiacon. E fajta alkalmas tömegtermesztésre és olcsó borok előállítására, de legalább ennyire alkalmas terméskorlátozott termesztésre és csúcs kategóriájú borok előállítására. Egyedülálló a maga nemében, ha tipikusan magyar fajtát kell választanunk, nem tévedünk nagyot vele.
Szép tételek: 2000 HUF alatt : Duzsi, Takler, Vida, Jandl,Weninger, Pfneiszl, Bock ; +2000 HUF : Takler noir, Ráspi összes, Vida válogatás, Vincze Arcanum, Vesztergombi válogatás, Weninger selection, Juhász paptag, Gere prestige


0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!