left KEZDŐSZŐLÉSZ: Chardonnay szőlő

hétfő, november 27, 2006

Chardonnay szőlő


A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része
Származása: Világhódító fajta - melynek elterjedtsége az egész világban példátlan - hazája Burgundia, és eme ősi borvidék fehérborainak ma is szinte kizárólagos szőlőfajtája. A legjobb borok itt, Kaliforniában és Champagne-ban (itt készítik a champagne-i pezsgõt) teremnek. Észak-Olaszországban is kitûnõ chardonnay-t állítanak elõ. Alapbora a pezsgõ spumante-nak is, amelyet Dél-Tirolban és Trentinóban "Talento"-nak neveznek. Ausztriában és Németországban pedig a fûszeres borok örvendenek nagy népszerûségnek. A chardonnay tulajdonképpen Európában éppúgy mindenütt jelen van, mint az Újvilágban, és ezzel mintegy Franciaország legfontosabb szõlészeti exportcikke.
Elterjedése: A világ minden szőlő- és bortermelő országában ismerik és termesztik, tehát „világ" fajtának tekinthető. Magyarországon már a reformkor idején ismerték, de nem termesztették, mert az akkori termesztési eljárások azt nem tették lehetővé. Hazai elterjedése az elmúlt 2-3 évtizedre tehető és szinte minden borvidéken jelen van.

Általános: Növekedési erélye közepes, kiegyenlített állományú fajta. Megbízhatóan, de nem bőven terem, másodtermést alig nevel. Fagytűrő képessége a közepesnél valamivel jobb, a szárazabb viszonyokat (köves lejtők) is elviseli, jó adaptációs képességgel rendelkezik, ezért vállhatott „világ" fajtává. Fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes de rothadásra érzékeny, virágzáskori hűvös időjárás esetén rosszul termékenyül, zöldmunka iránti igénye közepes.
Tőke: nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel, félmerev-elterülő. Jól termeszthető az ernyő-, Guyot-, magaskordon- és függönyműveléseken egyaránt.
Metszés: Az apró fürtjei miatt hosszúmetszést igényel.
Fürt: kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött, átlagtömege 70-90 g; a bogyó gömbölyű, kicsi, átlagtömege 1,6 g, fehéreszöldek, feketén pontozottak, nem mintázott, hamvas. Húsa puha, leves, olvadó; ize semleges; héja vékony, kissé szívós. A bogyóknak jellegzetes zamatuk (fű-ízhez hasonló) van. Fürtkocsánya rövid.
Érése: Korán fakad és virágzik, szeptember közepén, második felében érik. A termés cukortartalma még gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot, jó évjáratokban pedig meghaladja a 20 mustfokot. Élénk, de finom összetételű savtartalma a szüretkor 8-10 g/l körüli. Rothadásra érzékeny fajta, szellős, széljárta fekvésekbe való, ahol rothadásmentes évjáratokban töppedni is képes. A rothadásérzékenységéből fakadó kisebb szüretelési biztonsága a szüretelési időpont megválasztásával mérsékelhető. Kedvező fekvésekben és jó évjáratokban szeptember végén 20-22 cukorfokkal szüretelhető.
Bora: Kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, széles felhasználási skálájú. Kitűnő pezsgőalap lehet, de kiváló minőségi bor, sőt különleges minőségű, akár természetes csemegebor is készíthető belőle. Üde, friss és érlelt formában egyaránt elegáns, kedvelt termék. A fajta képes különböző klimák mellet, a szüreti idõpont tudatos megválasztásával, illetve különböző borászati technológiákkal is igen élvezetes, mégis jellegében teljesen más karakterű bort adni.
A bor illata alapvetően zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Egységes szerkezetû, komplett borának sajátossága a mélyen gyümölcsös, esetenként "tropikális" illatvilág, amelynek szimbiózisa a rendkívül sokszínű savérzettel szigorú rendet alkot.
E szőlőfajtából erős, fűszeres, a hidegebb klímájú borvidékeken illetve reduktív technológiával gyümölcsös és acélos borokat állítanak elõ. Ilyenkor a bor friss szénára emlékeztethet, finom, elegáns illattal és élénk, játékos savakkal.
Azonban teljes érésben szüretelve, megfelelő klimatikus viszonyok között és hordós érleléssel gazdag és elegáns savképet mutathat. Ilyen állapotában hosszú ideig tárolható, fejlődőképes, egyenletesen felfelé ívelő minőségre képes, ezért vált a világ egyik legkedveltebb borává. Ilyenkor a markáns karakterjegyei miatt elõnyére válik ha hordóban, illetve még tovább barrique hordókban (kis méretû, új tölgyfa hordóban) érlelik.
Sajnos rendkívüli elterjedtségébõl adódóan egyre több egyszerû, kevésbé jó minõségû és akár túlhangsúlyos faaromájú chardonnayval találkozhatunk a piacon. Tipikus hiba amikor a túlzott tölgyfa-íz elnyomhatja a fajta vagy termőhely-karaktert.
Kevésbé ismert, hogy ez a szőlőfajta - vincellértől és származási helytől függően édes bor előállítására is alkalmas.
Szép tételek: 2000 HUF alatt : Feindl, Scheller, Nyári, Figula, Jásdi, Don Simon, Nyakas, Etyeki kúria, Szőke, Vylyan, Malatinszky; +2000 HUF : Légli Landlord, Fekete, Pannonhalmi, Jásdi Nagykúti, Gróf Buttler, St. Andrea Kovászó, Németh Veresföldi, Bock Barrique.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!