left KEZDŐSZŐLÉSZ: Monarchia Egri Noir 2003

kedd, november 28, 2006

Monarchia Egri Noir 2003


Pincészet: Monarchia Borászat Eger
A bor adatai: Ára: kb 1.500 Ft , Alc: 13,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Monarchia, Decanter, Esszencia; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek


A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: " Feketének hívjuk a kéket, vöröset és pirosat. Kékfrankos és Pinot noir pilléreken nyugszik ez a pirosbogyós gyümölcsöket idéző, kedves vörösbor. Bársonyos teste, melengető nyelete szép élményt nyújt önmagában iszogatva, de enyhén fűszerezett, gyenge húsokhoz fogyasztva is.";
Mások a borról: "Már nyitáskor ribizliboros illat csap orrba. Kitöltve mély, lila tintás szín fogad, és sűrűség ígérete. Illata elsőre szúrós nagyon, később muskátlis, földes szag jön, meg igazi parasztboros érzet, kicsit beteges hordóval, szürkepenészedés-szerű, de nem erősen.
Ízében meggymagkesernye dominál, kevéske gyümölcs között talán feketeszeder rémlik, kevéske túlérett meggyel. A hordós jegyek egy idő után felülkerekednek, mogyorós, vaníliás, rumos-diós érzet tolakodik a nyersesség mellé. Érzetre húsos a bor, jól kitölti a szájat, de a szájpadlást erősen kaparja, csípi az alkohol, ami megbillent mindent Forrás: Művelt akloholista".
A bor szubjektív értékelése: Pók Tamás A Monarchia főborászának Kékfrankos-Pinot Noir házasítását tartjuk ezennel kezünkben. Pók Tamás (aki nem ismeri), tán anyyiban tér el a többi neves kollegájától, hogy arcát teljes egészében a Monarchia borászatnak adta, úgy hogy még saját Pók-Polonyi nevezetű pincéjét is bevitte a nászba. Hogy ez mit jelent azt nem tudom, de érdekesnek érdekes. A bort már régóta tervezem kóstolni, és gyarló módon az MA elég "kritikus" értékelése már csak az utolsó csepp volt a pohárban (ami megosztja a közvéleményt azt minimum nekem is látnom kell elve alapján).
Bárhogy is van egy biztos a bor nem unalmas. Legfontosabb tulajdonsága, hogy nem akar behízelegni, divatozni és illegetni magát. Nekem egy igazán férfias bor benyomását keltette.Már a színe is tényleg a nevéhez métón feketés-bíbor, nem tükrös inkább matt, pici homályos maggal ami méginkább a súlyát helyezi előtérbe. Glicerincsíkok a pohár falán már jelzik a magas alkoholtartalmat. Illata igen vegyes. Nekem elsőre nagyon kevés gyümölcs jut eszembe, inkább bors, paprika és sok avaros-fás-földes szag. Igazából sokáig nem is esik jól szagolgatni (igaz nem szellőztettem), mégsem zavaró inkább csak furcsa elsőre. A jó az hogy semmi lekváros árnyalat, a szilaj kékfrankos nyomul a "büdös" Pinot-n.
Ízében is ez a szilajság dominál, ami érdekes mert valahogy a savérzet nem volt super erős, ki tudja. Nehezen kicsiszol magábol a bor egy lehellet gyümölcsös ízt is úgymint fekete meggy talán. A korty végén nekem egy kis kesernye jött, ami tán sok fára utalhat. Az alkohol az egy kicsit erősebben hozza magát mint illene (asszony nem is bírta finom lelkével...), nekem még az elviselhető egyensúly határán. Összeségében nekem bejött, szeretem a szikár borokat.
Mint egy régi, fából durván kidolgozott praktikus szerszám amit jó kézbe venni.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

Névtelen said...

Szia! Mit tesz a palackos érlelés. Mostanában kóstoltam ezt a tételt és a szikárságot kellemes fűszeres-gyümölcsös érettséggé lágyította az idő. Mondjuk Pók boraira jellemző, hogy igénylik a palackos érlelést. Pl. a 2002-es Leányka-Zengő most van a csúcsán kb. 1000 Ft-ért :) (és még kapható!)
Ez is egy nagyon jó árú tétel, ami még kapható volumenben is.

Olvasd el a legfrissebbeket!