left KEZDŐSZŐLÉSZ: Borkóstolás kezdőknek - zárószó

szombat, november 18, 2006

Borkóstolás kezdőknek - zárószó


A hivatásos borkóstolók munkájuk során az előző bejegyzésekben leírtak menete után az ízlelt bort meg kiköpik egy erre a célra szolgáló edénybe. Erre azért van szükség, mert az elfogyasztott alkohol befolyásolná itélőképességüket. Na azt hiszem, itt különbözik a legjobban a profik és a botcsinálta amatőrök (mint mi) közt a különbség. Hétköznapi borozgatások közt ritkán fordul elő, hogy valaki egyszerre 4-5 bornál többet kóstoljon, márpedig körülbelül ez az a határ amikor érdemes vigyázni az érzékszerveinkre a túltelítettség miatt.
A kötetlen borkóstolás (amilyenről igazából ez a sorozat szólt) célja nem a bor minőségének tévedhetetlen megitélése, inkább pihenésről van szó, egy este kellemes eltöltéséről néhány barát társaságában, vagy egyszerűen csak az addig ismeretlen bor kipróbálásáról.
De otthon is sokféle borkóstolást szervezhetünk, ami feldobhat egy közös családi / baráti beszélgetést, vagy vacsorát. Választhatunk bizonyos tematikát mint egy azonos szőlőfajta borai, vagy borok azonos borvidékről illetve pincészettől. De köthetjük a szezonhoz is mint az épp most aktuális újbor, vagy nyáron a könnyű reduktív fehérborok. Következő lépésként akár egy bor különböző évjáratainak összehasonlítása hozhat még több izgalmat a kóstolásba. A tematika kialakításának tényleg csak a fantázia szab határt.
Ha meg már belelendültünk akkor akár pontozhatunk is, erre rengeteg módszer van (a kezdőszőlész pontozása az egyik talán legegyszerűbbre épül). Ha meg már nagyon kigyúrtnak érezzük magunkat akkor jöhet a vakkóstolás, ami nem bekötött szemmel kóstolást jelent, hanem azt, hogy a kóstoló személyek nem ismerik a kostolandó borok nevét (a bor ilyenkor legtöbbször egy papírzacskóba kerül becsomagolásra). Itt sok meglepetés érheti az embert (nem működnek előitéletek), de érdemes tényleg csak sok tapasztalattal nekivágni.
Egy biztos, élvezetes az ízlésünket fejlesztgetni, megpróbálva figyelni minden kis részletre egy olyan korban, amikor ezt mások akarják nekünk megmondani a sokat szidott marketing varázslatos eszköztárával.
Én azt hiszem hogy a legfontosabb tulajdonság ami a szőlő-, borkultúrához való megértéshez vezet az az alázat. Alázat a szőlő, a bor, a borász és a természet iránt. Ezt talán egy szép mondás fejezi ki a legjobban: a szőlő nem szereti a büszke embert, mert le kell hozzá hajolni. Ez az üzenet vezessen mindenkit tovább a bor értékeinek minnél jobb megismerésében.
És végezetül egy vizuális élmény, csak hogy azonnal nyissunk ki mi is egy palack bort:

Akit az egész sorozat érdekel az ITT időrendben átolvashatja



0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!