left KEZDŐSZŐLÉSZ: Weninger Frettner Cuvee, 2002

péntek, november 17, 2006

Weninger Frettner Cuvee, 2002




Pincészet:
Franz Weninger, Sopron
Borász a borról:
"" ;
Mások a borról:
"Zamatos, tömör szerkezetű vörösbor, mély meggyes, szedres és feketeribizlis aromákkal, szinte édesnek tűnő tölgyfás jegyekkel. Finom gyümölcsösség és herbális fűszeresség mutatkozik ízében, kellemes tannintartalommal. Forrás: Eszencia borszaküzlet" ; "A Frettner dűlő erősen mállott palás talaja könnyebb szerkezetű, ám annál elegánsabb borokat ad. Itt nem a mineralitásé, hanem a gyümölcsöké a főszerep. A merlot alkotja a gerincet, gömbölyíti, kerekíti a struktúrát, ízben azonban nem írja felül a syrah csokoládés jegyeit, sem pedig a kékfrankos fűszereit. Az acéltartályos erjesztést kisfahordós érlelés követte. A fás jegyek diszkréten húzódnak meg a háttérben. Weninger három hónappal a palackozás előtt házasította össze a három fajtát. Forrás: Bortársaság" ;
A bor adatai:
Ára: kb 2900 Ft (most már inkább a 2003-as a piacon) , Alc: 13,5% Vol.;
A bor beszerezhetősége:
Internet: Bortársaság, Esszencia, Monarchia,
A bor szubjektív értékelése:
A Fertő-tó közelében található nehéz, löszös talajú dél-keleti fekvésű dűlő alkotja a Merlot/Syraz/Kékfrankos cuvée hátterét, amely 16 hónapig érlelődőtt kisfahordóban. Mondhatni, hogy a Sopronban 10 hektáron gazdálkodó pince egyik legnépszerűbb bora (az alap kékfrankos mellett). Nem csoda, gondolom én is már rögtön a pohárra meredés után. Lustán hömpölyög a bor tova és olyan glicerin csíkokat hagy a pohár falán mintha sosem akarna lejönni róla. Mély meggypiros szine annyira frissnek tűnik (pedig már négy éves), hogy úgy érzem még a pohár falát is megszinezi. Az illatok letaglózóak és behízelgőek egyben, megtartva továbbra is az eleganciát. Érezni szépen a meggyes, málnás gyümölcs vonalat is, de már inkább dominálnak a másodlagos illatok egy szép palackbukéval. Az egész beleharapnivalóan hivogató. Bele is harapok gyorsan és nem csapott be sem a szemem, sem az orrom. Bársonyos az egész kompozíciója, aszalt gyümölcsökkel, visszafogott tanninokkal kávéval, pici pörkölt mogyoróval, és továbbra is egy szép eleganciával. A korty végén egy nagyon pici fanyarság, ami első nap még nem állt jól a bornak, de másnapra még valahogy bájossá is tette bizsergetve az ember nyelvét a korty után.
Nagyon finom még másnap is, de azon gondolkodom, mégis honnan ez a sok bársony, harmónia, édeskés ízvilág erről a borvidékről? Sopront én a mineralitásért, a savakért a férfias borokért szeretem. Soha meg nem mondtam volna vakon, hogy ez a bor honnan jött. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek aki szereti magát vagy a másikat elkényeztetni.
A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 1,3

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!