left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tóth István Egri Bikavér, 1998

hétfő, november 13, 2006

Tóth István Egri Bikavér, 1998




Pincészet:
Tóth István tradicionális pincészete, Eger
Borász a borról:
"" ;
Mások a borról:
"" ;
A bor adatai:
Ára: kb 2000 Ft (már nem kapható) , Alc: 13% Vol.;
A bor beszerezhetősége:
?
A bor szubjektív értékelése: 8 éves vörösbort nem mindennap iszik az ember, főleg nem azzal az elvárással, hogy még meglepetést is okozhat. Villányból már sokszor félrenyúltam a drágán megvett évtizedes potenciállal (elvileg) rendelkező borokkal. Kiváncsi voltam, hogy a sokat dicsért és általam is szeretett mesternél hogy is áll ez a muzeális borkérdés.
A palack egyébként a Monarchia palackozása (amint a cimke mutassa), ami ugyan nem tudom mit jelent (már hogy milyen pluszt ad a kereskedés a borhoz), de hátha valaki elmondja. A bikavér, aki nem tudná Tóth István védjegye és évről évre megmelengeti minden bikavérrajongó szivét a sima és a válogatás nedűivel is. Ahogy a pincészet neve is elárulja abszolút hagyományos borkészítés a küldetés.
A bor nyitás után mély bíborvörös színű, kis hullámoztatás után kegyesen hömpölyög szemeink elött. Keresem nagyon az óborokra jellemző téglás karikát de legnagyobb beleélés után is csak egy kis elszineződést látok, ami teljesen rendben van. Illatában (a palack nem lett szellőztetve) már inkább a harmadlagos aromák érezhetőek, kicsi animálitással és erős földjegyekkel. 10 perc után utat törnek maguknak az erdei gyümölcsök és az egész bor mintha egy nagy levegőt vett volna. A korty után első meglepetés a savak még mindig elegáns tartása, semmi bomlás, feszes szerkezet. Ízében itt is inkább a földes jelleg, szép lesimult tanninokkal. Utóízében egy pici fülledtség, egy kis fáradt sóhajtás, mintha a szép tartás már fárasztó lenne.
Egy öreg huszár aki mégegyszer felveszi ünnepi dolmányát. Tisztelegve kell inni minden csepjét!
A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = már nincs piacon

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témák, borkostólás téma sor kattintásával tudod előhívni.


0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!