left KEZDŐSZŐLÉSZ: Borkóstolás kezdőknek I - a látvány

csütörtök, november 09, 2006

Borkóstolás kezdőknek I - a látvány


Borkóstolás során első kapcsolatunk az itallal a látvány. Gondoljunk bele, az étel látványa is majdnem olyan fontos, mint az illata. Miért lenne ez a boroknál másképp? A látvány megjelenítéséhez ajánlatos egy erre megfelelő pohár. A pohár teste alul kerek és széles, felfelé enyhén keskenyedő legyen. Ez a felszabaduló aromák és buké miatt fontos. A bor felmelegedését megelőzendő a pohár szára legyen (nagyon) hosszú.

Kitöltésekor mód nyílik a bor színének, tisztaságának, habzásának, sűrűségének, struktúrájának és mozgékonyságának vizsgálatára. A bor tisztaságának megállapításához a legideálisabb környezet a világos helység, ahol a poharat a fényforrás felé tartva vizsgáljuk a nedűt. A poharat tartsuk megdöntve, hogy több színárnyalatot különböztethessünk meg. A tökéletes tisztaságú borban a környező tárgyak olyan élesen verődnek vissza, mintha tükörben látnánk őket, innen a tükrös elnevezés. A különleges minőségű borok tisztasági vizsgálata sötét hátterű gyertyalángnál ajánlott, ilyen körülmények között a legapróbb hiba is feltűnik.
A bor mozgása lehet olajos, vastag vagy fürge, ezt a pohárban való körbeforgatás útján állapítják meg. Az olajos kategóriába többnyire a testes, édes borok tartoznak, ezek a forgatás után szemmel jól látható glicerincsíkokat hagynak a pohár falán.
A bor színe a szakembereknek sokat elárul annak koráról, eredetéről, a szőlőfajtáról, az erjedési módról és a minőségről. A szín kialakulásánál fontos befolyásoló tényező a termőhely, mert minél hűvösebb éghajlaton termett a szőlő, a bor annál sápadtabb színt ölt, és annál lassabban vált sötétebbre az idő teltével, a kor ugyanis szintén meghatározó körülmény az árnyalat kialakulásában.
A színt a tónus és az intenzitás szempontjából vizsgálják. Az alap megkülönböztetés szerint létezik fehér, rosé és vörös bor.


Az egészséges boroknál gyakran felismerhető színek a következők:
Fehérborok: fakó, világoszöld,citromsárga,szalmaszinű, aranysárga, borostyánsárga.
Rozéborok: málna, eper, piros ribizli, lazac, cserépszín, hagymahéj, narancs, barna
Vörösborok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt


Ha elég gyakorlatra teszünk szert, fehér boroknál már a színből is képesek leszünk megállapítani az adott bor korát. Általánosságban igaz, hogy minél sötétebb a fehérbor színe, annál idősebb (a fiatalabb bor lehet gyakran zöldes beütésű). A fehérboroknál a sötétebb szín általában magasabb extrakttartalmat is mutat. A kezdő kóstolók számára talán hihetetlennek tűnik, de az eleve sötét színű vörösbornál ugyanilyen jól megállapítható a színből a bor kora, mivel vörös szín is korral fejlődik. A lilás-bíbor színű meglehetősen fiatal, a nagyon idős bor pedig téglavörös színű.

Köszönet: Delux

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!