left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tiffán Pinot Noir Várerdő dűlő, 2001

vasárnap, november 26, 2006

Tiffán Pinot Noir Várerdő dűlő, 2001


Pincészet: Tiffán Ede pincészete Villány
A bor adatai: Ára: kb 6000-7000 Ft (az évjárat már nem kapható) , Alc: 13,5% Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Italnet, In Vino Veritas, Monarchia, Decanter; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek


A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 0,8

Borász a borról: " ";
Mások a borról: "Leginkább szilvára és fekete cseresznyére emlékeztető kerek, testes vörösbor. Sötét rubinvörösszín, érett gyümölcsökre - leginkább szilvára és fekete cseresznyére – emlékeztető nagyon kerek, lágyan simogató nagy, testes vörösbor. Forrás: Italnet.hu"; "Közepes intenzitású rubinvörös színnel rendelkező, telt, elegáns savtartalmú vörösbor. Illatában és ízében nagyszerűen hordozza a szőlőfajta jellegzetes cseresznyére, rózsára és különböző fűszerekre emlékeztető jegyeit. Forrás: In Vino Veritas a 2002-esről"
A bor szubjektív értékelése: A baráti borkörtársasággal Pinot Noir-t tűztük ki mint élvezetünk tárgya az elmúlt péntek estére. Ez nálunk úgy működik, hogy mindig kijelölünk egy borfajtát, amiből mindenkinek hoznia kell egy általa nagyra tartott versenyzőt. A kóstolót mindig vamlamelyikőnk lakásán, kertjében, telkén stb. tartjuk és a vendéglátó az egész eseményt alá is támasztja egy kulináris élménnyel. Nagybecsű barátom pénteken szép libacombokat sütögetett, lencsés-zöldséges-boros raguval és pici libamáj előétellel (kitűnő eredménnyel). Ehhez muszáj volt egy izmos sort prezentálni, ami össze is jött. Én csak az általam hozott tételt értékelem, mert nem jegyzeteltem annyit, meg egyébként is... Íme a sor többi tagja az én pontjaimmal: Liszt Rézhegyi 2004 4,5 p, Tummerer Tekenőháti 2003 5p, Gál Tibor 2003 4p, Polgár Családi Válogatás 2003 5p. Szerintem ez egy igen erős sor, reprezentálja a magyar Pinot-k derekát, tán a St. Andrea és a Vylyan hiányzik a nagyok közül.
Általánosságban el kell mondanom a kóstolásról, hogy nagyon vártunk valami meglepőt, hiszen azért a Pinot az egy egzotikus fajta a vörösborok között, és gondoltuk hogy egy ilyen sorban feltárja elöttünk a titkát. De alapvetően csalódnunk kellett. Nem a borok tekintetében, mert igen szép tételek voltak, de lehettek volna bármilyen szőlőből is, mert a Pinot csak nyomaiban fedeztük fel bennük (érdekes, hogy látványban, illatában még a sor legolcsóbb versenyzője a Liszt állt tán a legközelebb hozzá, de ízben már követte a többit)
A Tiffán féle palackról sajnos nem sok mindent tudtam összeszedni sem a borász honlapjáról, sem egyéb forrásból amit igen elszomorítónak tartok (ismét) ilyen árkategóriájú bornál. Pedig a pincészet egyik tekintélyes tétele, a 2000-es évjárat még Franciahonban (és itthon) is érmek sorát hozta haza. Maga ugye Tiffán Ede meg a villányi NAGY 3-as tagja sok szerethető és értékes borral.
Az értékelt tétel is nagyon szép összhatású, széles spektrumú, érett játékos (évjárat ellenére), határozott tanninokkal. Sok túlérett gyümölcs, főleg cseresznye, meggy. Összességében nagyon elegáns, a fa nem támad, a lekvár nem émelyít, talán csak az alkohol hatása erősebb mint kéne. Teste lehengerlő, Cabernet-k is elbújhatnának mellette. Én viszont a várt animalitásból, fűszerkertből, avaros-földes háttérből semmit, de tényleg semmit nem éreztem ( a terroirról inkább nem is beszélek). Ettől fűggetlenül órákig el tudtam volna iszogatni.
Mintha befizetnél egy régóta várt művészfilmre, de a mozi végen rájössz, hogy ez inkább egy igényes hollywodi film volt a néző igényeinek messzemenő kielégítését tűzve ki célul (márha érthető mit akarok ezzel). Mégsem érzed úgy hogy átvágtak (amíg meg nem nézel újra egy igazi eredeti, őszinte művészfilmet).

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!