left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tizen, mint a pénteki Furmintok

kedd, február 13, 2007

Tizen, mint a pénteki Furmintok


A pénteki kóstolási sorozat első témája, a száraz Tokaji Furmintok ezennel lezárult. 2006 december 3.-a óta 10 héten át 10 bort sikerült végigkóstolni, úgy kb 20 ezer jó magyar forint büdzséből. Szerintem szép a merítés, tudva hogy néhány nagyágyú (Szepsy, Demeter...) ilyen-olyan okok miatt kimaradt a körből (ami nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kerülne rájuk sor).

Jó hír, hogy nem találkoztam rossz borral, mindegyik tétel az ár-érték arányban jól szerepelt, igaz két boron kívül nem is teljesítették azt túl.
És ez már a rossz hír is egyben. Igazán kimagasló tétellel nem találkoztam. Az úgynevezett Nagy Magyar Furmint létrehozása még sok gondolkodást és simogatást igénylő feladatnak tűnik a mindannyiunk által szeretett tokaji pincészetek számára.

Íme a tíz kóstolt bor listája a kapott értékelés szerinti sorrendben:

Bor megnevezése - elért pontszám / ár-érték arány :
Homonna Furmint válogatás, Határi dűlő 2005 - 7 / 1
Köpcös Furmint 2005 - 6,5 / 2
Dobogó Furmint 2004 - 5 / 1
Oremus Mandolás Furmint 2003 - 5 / 1
Karádi és Berger Tokaji Furmint 2003 - 4,5 / 1
Chateau Megyer Furmint 2004 - 4 / 1,5
Bott Csontos Furmint 2004 - 4 / na
Pannon Tokaj Dominimu Furmint 2004 - 3 / 1
Gróf Dégenfeld Furmint 2005 - 3 / 1
Disznókő Furmint 2004 - 2 / 1

Értékeiben és harmóniájában a Homonna féle válogatás vitte el a fődíjat, de én azt hittem a Tokaji őszös kóstoló után, hogy most ostromolni fogja a 8 - 9 pontot. Na, de a 7 pont az nálam már nagyon ott van így is. A Köpcös ugyan szintén nagyon szépen teljesített a minőségi pontszámok és az ár-érték alapján is, de ez a bor egy valószínű egyszeri kivétel. Legendák szerint a bor Tokaj Nagy Mesterének mellékterméke, azaz a nála már bizonyos szintet el nem ért kész bort más vásárolta és palackozta le (milyen lehet akkor az, ami a mércét átlépi).
Érdekes tanulság volt, hogy a furmint egy sokarcú jószág, reduktív technológiában is tud nagyon friss, savakban gazdag almás ízvilágot felmutatni, de szereti a szőlőben már a hozamkorlátozással megalapozott, hagyományos tölgyfahordós érlelést is.
Szép látni, hogy sok pincészetnél a száraz Furmint legmagasabb minőségi szintre emelése milyen szent feladattá vált, és milyen elhivatott munkát von ez az útkeresés maga után.
Szívből kívánom, hogy minnél többen, minnél előbb ráleljenek erre az útra, hogy aztán minket, mint fogyasztókat is kézenfogva végigkisérhessenek rajta.

Most péntektől viszont át kell nyergelnem egy másik fajtára, úgyhogy még péntekig mindeki beleszólhat a döntésembe a jobb oldali oszlopban található szavazási panel használatával. Tehát, ha érdekel mivel betegítem a májamat a következő egy-két hónapban, akkor szavazz!

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!