left KEZDŐSZŐLÉSZ: Bott Csontos Furmint, 2005

péntek, február 09, 2007

Bott Csontos Furmint, 2005


Pincészet: Bott-Bodó Pincészet , Tokaj-Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb ? Ft • 0,5 liter • fészáraz/félédes • Alc: ? % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: - Egyéb: ?

A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = na
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése:
Nemrég sikerült egy igen szép tételt kóstolnom a Nobilis pincétől, egy fiatal tokaji borász házaspár privát próbálkozásaként. A most bemutatandó Bott Judit-Bodó József páros legalább annyira fiatal és legalább olyan szimpatikus is mint a Bárdos-Molnár páros. És lagálább annyira elkötelezett.

Bott Judit már igen fiatalon bizonyított a Füleky pincénél. A pincészetet azonban néhány sikeres év után elhagyta és férjével együtt, aki főleg a dűlőkért felelős, kis birtok méretben, hagyományos értékeket a friss, modern tudással ötvözve indult neki a magán borász vállakozás rögös mezejének. Mottó tehát a kis áttekinthető méret, szőlőben könyörtelen és kompromisszummentes művelés, feldolgozás pedig amennyire lehet hagyományos. A Bodó család jelenleg 2,5 hektáron dolgozik Olaszliszka, Tarcal és Tokaj határában, a Csontos-, Határi-, Előhegy- és Teleki-dűlőkben.

A Csontos dűlő, ahonnan a pénteki Furmintok sorozat eme darabja származik, egy kicsi terület ez egyébként is kis méretű birtokban, de annál kövesebb, teleszórva Furmintokkal. A fajta értékeinek megmutatása egyébként is elsődleges feladatának tűnik a pincészetnek. Árról nem tudok nyilatkozni, mert egyszerűen elfelejtettem. Interneten meg abszolúte semmit sem találtam róla.

Világos bodzaszörpre emlékeztető szín, néhol érettebb sárgás reflexiókkal. Mozgása a pohárban krémes érzést kelt, de olajosság mégsem jelenik meg a pohár falán. Olyan kettősség tehát indulásnak. Illata meglepően visszafogott (egészen másra emlékszem a Tokaji őszi kostolásról). Tiszta mineralitást lehet érezni, de gyümölcs kevésnek tűnik valahogy, akkor is inkább almás jegyek, mint körte.

Hát szó szerint pofára estem az első kortynál. Én ugye most a pénteki kóstolások során száraz furmintokat boncolgatok. Ez a bor azonban meg inkább félédes mint félszáraz (kettő között), ami ugye egyiksem száraz. Mellé lőttem, úgy emlékeztem ez a száraz a Bott Furmint családban, de most ugye már eb ura köpönyeg ( a palackon semmi tájékoztatás nincs).
Nagyon intenzív az édes érzet tehát a szánkban, nálam elnyomja egy kicsit a furmintot, ami azonban azért a végén megjelenik acélosan a háttérben. A savak is lágynak tűnnek, talán ezért is lóg ki egy kicsit a cukor a képből. Érett anyag, tán túlságosan is (nekem). Igazából engem valahogy zavar a borban ez a félédes összhatás, az a kettősség, disszonancia, mintha a bor nem tudná eldönteni mi is akar lenni ha majd nagy lesz.

Megpróbálom magamban elnyomni a kicsit magamnak is köszönhető (miért nem néztél utána) csalódást a maradék cukor miatt, de így sem érzem azt a lelkesedést mint ősszel.
Van még a Teleki sorozatból is egy a pincében. Lehet hogy az a száraz?

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!