left KEZDŐSZŐLÉSZ: Tokaj Nobilis, Sárgamuskotály 2005

kedd, január 02, 2007

Tokaj Nobilis, Sárgamuskotály 2005


Pincészet: Tokaj Nobilis Tokaj
A bor adatai: 0.5 l, Ára: kb 2000 Ft (pincénél), édes fehér , Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: tudtommal még csak pincénél

A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: "Az évjárat nagy meglepetése ez a bor! Tökéletesen érett, aranysárga szőlőszemek már szüretkor is sokat igértek. Lassú erjedés alatt bontakozott ki gazdag, összetett nem mindennapi ízvilága ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: A sok szerethető borászat közül a Nobilis az egyik legszerethetőbb új borászat. Két fiatal, de sikeres borász saját vállalkozása eme kispincészet, úgy hogy mindketten továbbra is egy-egy nagypincészet irányítói a borászati kérdésekben. Mindketten egy relatív új, de nagy terveket szövögető Tokaji pincészet alkalmazásában állnak. Bárdos Sarolta a Béres pincészetet kormányozza, míg Molnár Péter a Patricius főborásza.
Saját művelésnek még csak 3 ha termő és 3 ha telepítés alatt álló területük van, ahol jelenleg Furmint, Hárslevelű és Kövérszőlő terem. Örömteli, hogy az obligát 6p aszú mellett mindegyik fajtából tiszta fajbort is készítenek. A dűlőkön belül különböző mikroterületeket különbözetnek meg, annak függvényében, hogy a töppedt szemeket kívánó aszúba vagy a szárazabb, nem töppedt szemeket kívánó, például száraz furmintba kerülnek e a szőlőszemek.
Sárgamuskotállyal mint fajtával sajnos ritkán találkozunk. Nekem mindig a lejáratott tömegboros emlékeimből visszamaradt agresszív muskotályos illat tolul elő. A Tokaji ősz rendezvény látogatása kapcsán azonban sikerült a teljes Nobilis kínálatot is végigkóstolni és átírásra került szememben ez a fajta.
Az illat alapjaiban visszaköszön, de itt az erős gyümölcsanyag ami vezet és nem a parfüm. Nagyon intenzív édes jellegű muskotályos illat, őszibarackkal és virágillattal, de határozottan üde igérettel. Színe halványan már az aranyszínbe vándorol, de még egyensúlyoz. Fiatal bor, mégis nagyon érett, kész anyagnak tűnik. Nem tudtam kinyomozni a bor pontosabb adatai (cukor, sav...), de minden pont annyi a borban amennyinek lennie kell. Nagyon jó fogyasztani, mi desszert mellé kedves barátainkkal fogyasztottuk és egyértelmű rajongás volt a reakció.
Egyre jobban tágul Tokaj borpalettája, a hagyományos aszúk, szamorodni mellé kezdenek felzárkózni az egyre szebb száraz borok, és a késői szürettel szüretelt, de szabályoktól kevésbé kötött édes borok sora. Csak a jó isten a megmondhatója, hogy letisztul-e majd idővel ez a sok kisérletezés, de az biztos, a fogyasztó ha részt tud ebben venni, izgalmas élményekkel lehet gazdagabb.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!