left KEZDŐSZŐLÉSZ: Karádi és Berger Tokaji Furmint 2003

vasárnap, január 14, 2007

Karádi és Berger Tokaji Furmint 2003


Pincészet: Karádi és Berger, Erdőbénye Tokaj-Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 1800 Ft • Alkohol: 13,04% • Sav: 6,3 g/l • Extrakt: 22,2 g/l
A bor beszerezhetősége:
Internet: Tinto Fino, Egyéb: Igényesebb borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 4,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "A vulkáni talajú Palandor dűlő ásványi ízekben gazdag bort terem, amit 20 százalékban új gönci, 80 százalékban 3-4 éves szerednyei hordókban erjesztettünk és érleltünk. Letöltve 1356 palack. Palackozás időpontja: 2004. november 3. Szüret: 2003. október 5. - 21 mustfok . Halvány szalmasárga szín, kezdetben a bor visszafogott, leginkább növényi illattal lép fel. Némi levegőztetés után azonban egyre jobban kibontakoznak az almás-körtés jegyek, de még egy kis mustosság is érzékelhető. Szájban érezni a fahordós érlelést és az ásványi jelleget, melyek hozzájárulnak a bor férfias karakteréhez.";
Mások a borról: "Koncentrált, tán még kissé derb anyag ez, még nem állt össze benne teljesen minden borok lényege, a harmónia, de jó kis ásványos afrodiziákus geműze ő. Lágy faktúra, utóízben gyümölcsösség, kesernye és az újhordó (nekem kicsit sok) vaníliája. Tüzes alkohol, kerek savak, 22,2 gramm/liter cukormentes extrakt, 4 gramm maradékcukor, ami csontszáraz, fanyar érzetet ad. Forrás: Figyelő. Nagyon izgalmas, egyik pillanatban gyümölcsös, a másikban érett-parfümös. Ízeiben rendkívüli összetettség, szinte kiköpni sem tudja a kóstoló, olyan csábos. A végén picit eluralkodik a kesernyésség. Forrás: Borigó magazin"
A bor szubjektív értékelése:
Egy szimpatikus és ralatív új pincészet kedves furmintja a pénteki furmintok sorozat következő büszke versenyzője. Próbáltam a sort úgy felépíteni, hogy a reduktív vonalból induljak a hagyományosabb, lehetőleg teljesen tölgyfahordós érlelés irányába. A számos reduktív technológiával készült Furmint után most kezdünk ebbe a fás vonalba átfordulni, és igérem nagyon izgalmas tételekhez lesz még szerencsénk.
Dehát ne feledkezzek meg kóstolóm mai szereplőjéről. A pincészet honlapja szerint ("arra törekszünk, hogy a dűlőkben kialakuló sajátos ízek borainkban is megjelenjenek, ezért száraz borainkat dűlők szerint szelektálva palackozzuk") határozott elképzelések vannak a száraz borokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően erős hozamkorlátozás és szigorúan hordós erjesztés és érlelés az eredmény.
Na meg a bor, ami halványsárga és almazöld keverék színnel nyit. Illatában elöször visszafogott, igaz mániám a fehér szárazakat hűtőben jól lehűteni. Ez szép harapóssá teszi a savakat, de kicsit "lefagyasztja" az elején az illatokat. Illat egyébként radikálisan később sem lett túlzottan intenzív, olyan finom alma-körte kosár bontakozott ki a szemem (orrom) elött. Kortyban viszont ott van, férfiasan, talajtól edzetten acélosan és olajozott sav muszklikkal, amik nagyon jól álnak a Furmintnak (szerintem). Én szeretem amikor fehér borok esetében is a karakán savakat és az érett anyagokat lekerekíti a tölgy vaníliás lágysága. Itt érezni a fát, de nem zavaró, ad egy kis buja hátteret az egyébként összetett anyagnak. Egészében véve nagyon kellemes inni, egy pici fanyar az, ami fel-felbukkan, ez néha jól áll a bornak néha meg nem.
Tisztességes Furmint, mégis minden mellett nincs meg az emeberben az a "hűha ilyen bort még nem ittam" érzés. Sebaj, mindig ilyen szinvonalú bor kerüljön az asztalomra!

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!