left KEZDŐSZŐLÉSZ: Boroscimkét karácsonyra!

vasárnap, január 07, 2007

Boroscimkét karácsonyra!


Sokszor felhúzom magam azon, hogy komoly és/vagy drága borok cimkéi szinte semmilyen támpontot nem adnak a fogyasztónak a borral kapcsolatban. A front oldali cimke feladata a bor alapadatainak a közlése, úgymint a bor neve, fajtája, évjárata, a borászat neve, űrtartalom, alkohol fok, OBI szám etc. Ez úgy ahogy rendben van, itt a fogyasztó nem is vár el sokkal többet. Ez gyakorlatilag a formális bemutatkozás, mint amikor bemondom a személyimből az adataimat.
A hátsó cimkét lehet igazából a borász által fontosnak találtatott egyéb specifikus információval megtölteni. A bemutatkozásos példánál maradva, itt már rajtam múlik mit mondok el még magamról hogy mégjobban megismerjenek, megértsenek vagy urambocsáss, megszeressenek.
Itt több lehetősége lehet a pincészetnek. Közölhet alapinformációkat, például a borászatról-birtokról, összefoglalhatja a borászat filozófiáját, a birtok szőlőfajtáit, a szőlészetében használt általános művelési módókat, a borkészítést ésatöbbi (ez lehet ugynaz a cimke is a pincészet alapbor sorozatának esetében). De használható, főleg magasabb árkategóriájú borok esetében, speciálisan a kezünkben tartott borral kapcsolatos információ közlésére, mint dűlő megnevezése, tőketerhelés, erjesztés, érlelés módja, hordóhasználat, bor kóstolási jegyeinek leírása ésatöbbi, ésatöbbi. De akár absztrakt módon a bor elképzelt hangulatáról is szólhat, kis történet vagy a névadási hátterének bemutatásával. Erre is van néhány szép példa.
Azonban a hajam égnek áll amikor ilyesfajta szöveg van egy nagy értékű bor hátcimkéjén: "Mélysötét rubinszinű, illatában szeder, feketeribizli, erdei bogyókra emlékeztető. Szép érett tanninok jellemzik. Nagy testű kompex szerkezetű, hosszan érlelhető bor. Ajánljuk marhasültekhez vagy vadételekhez.". És a bor 4000 Ft-nál többe kerül. Információtartalma nulla. Ezt szinte bármelyik úgynevezett csúcsborra ráakaszthatom, hisz tudom hogy ilyet szeretne hallani a fogyasztó. Itt klasszikusan vagy dilettánsnak nézik a vevőt (mindegyiket), vagy ők maguk igénytelenek mert nem értik, hogy a pince egyik csúcsborát úgy kéne bemutatni mint a kedves édesgyermekemet. Vagy legalább utalni kéne rá, hogy a borról többet meg lehet tudni a pincészet honlapján (ami a legtöbb esetben sajnos nem igaz).
Igazából nem is akartam én ebbe itten most ennyire belemerülni, de ha már így alakult akkor akasztják a hóhért. Barátom még karácsony elött megkért, hogy apósának dobjak össze valami kis szöveget a borosüveg hátcimkéjére, merthogy egy kis kézi palackozót kap az öreg karácsonyra plusz kész front- és hátcimkéket kinyomtatva. Hálistennek ismerem a vincellért és a borait is, egyszer írtam is róla ITT, úgyhogy belevágtam és ez lett belőle:

"Pincészetünk egy hagyományos kézműves kispince a töki Nyakashegy oldalában. Az itt készített bor a termőhely és a borász szoros kapcsolatának eredménye, mely minden évben friss, gyümölcsös ízekkel és élénk savvilággal örvendezteti meg fogyasztóját. A természet egyensúlyára törekvő kézi szőlészeti munkával a bor minősége nálunk már a szőlőben eldől. A bor bogyózott, azaz kocsányától elválasztott, egészséges fürtökből szüretelt gyümölcsből, hagyományos pincetechnológiával, hordóban történt természetes erjesztéssel és érleléssel készül. Fő fajtáink az illatos Cserszegi Fűszeres, a férfias mégis lágy Rizlingszilváni és a vörös Zweigelt. Borainkat ajánljuk mindenkinek, aki szereti az üde, friss fajtajelleges borokat vagy csak egyszerűen jó bort akar inni."

Természetesen ez csak házi használatra készült cimke, mivel piacra a gazda nem palackoz és a borokat alapesetben csak folyóborként értékesíti. Szerintem elég jól sikerült összefoglalni a legfontossabbakat és a cimke segíti a fogyasztót abban, hogy megértse a termelőt és borát. Mert végülis valahol ez a legfontosabb.
Egyébként meg tök aranyos ötlet meglepni háziborász rokonunkat egy ilyen kedves ötlettel. Egy demizson garantált ingyen bor elkönyvelhető:)

1 Comment:

Névtelen said...

A bor tényleg finom, főleg a zweigelt izlett! További sok sikert kívánok! Na megyek vissza dolgozni, a virtuális poharazgatás után!

Olvasd el a legfrissebbeket!