left KEZDŐSZŐLÉSZ: Oremus Mandolás Furmint 2003

vasárnap, január 21, 2007

Oremus Mandolás Furmint 2003


Pincészet: Tokal Oremus Pincészet, Tokaj-Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 2000 Ft • Száraz fehér • Alc: 12,5% Vol. • Cukor: 2gr/l • Sav: 6 gr/l;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság, Esszencia, Decanter, Egyéb: Hypermarketek






A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Érett, ép, nem aszúsodott szőlőből készült bor, egyféle szőlőfajtából állítják elő, amely kifejezésre juttatja a Furmint fajtának a sajátosságait, valamint a vulkáni eredetű talaj ásványi jellegét. A legkorszerűbb technológia felhasználásával és a jelentős számú, a környező Zemplén-hegységből származó új tölgyfahordó segítségével készül a száraz Mandolás Tokaji Furmint. A must fahordóban erjed, majd a hagyományoknak megfelelően a bort a seprővel együtt több hónapig az új hordókban hagyják, gyakori kevergetés mellett. E vigyázatos bánásmódnak köszönhetoen a Tokaj Oremus száraz furmintja harmonikusan kifejezi a szőlőfajta gyümölcsös jellegét, üdeségét és a talaj ásványi eredetű aromáit. Telt, gazdag íze és finom savai hosszú időn át megmaradnak. ";
Mások a borról: "Tükrös aranysárga. Krémes, tejszínes, vaníliás barrik illat. Kicsit később megjelennek a gyümölcsök: körte és mangó. Jól strukturált, ruganyos húsú bor, nem nehéz, inkább elegánsan telt. Nagyon hosszú szegfűszeges-szegfűborsos utóízzel zár. Az újvilági stílus ellenére folyamatosan változó, érdekes bor. Karácsonyi ital, a nagyi parfümje mellé. Egységes pontozás. Forrás: DIP "
A bor szubjektív értékelése:
A bor eladhatósága és minősége közötti egyensúlyozás művészete hasonló vitákat tud ébreszteni mint például a filmek esetében. Van aki csak úgynevezett művészfilmre hajlandó beülni, míg más zabálja a hollywoodi filmgyárak termékeit, és akad aki hiszi, hogy van a kettő közt kompromisszum. Hasonló dilemmákkal küzd gyakran a borászat is, mert hozamkorlátozott, sokáig hordóban érlelt bor lehet ugyan kitűnő, de borsos árú, és ha nem jön be a fogyasztónak, akkor hamar megkeseredik a még oly kitűnő bor is a vincellér szájában. Az olcsó szőlő leve meg persze lehet hogy rögtön a fogyasztó szájában keseredik (savanyodik) meg.
Tokaj Oremus pincészetnek a Mandolás borával sikerült azt az igen kényes egyensúlyt megtalálnia, amikor a szakma is elismerően csettint a nyelvével és a fogyasztó is hajlandó kiperkálni a picit magasabb árat az elvárt minőségért. A bor már évek óta egy márka azaz sznobilag "brand", amit nem sok hazai bor tud magáról elmondani.
Ha meg már Furmint akkor a sorozatban is sorra kellett kerülnie. Nyitás után már aranysárgába hajló, óbor jelleget öltő színvilággal örvendezteti meg a fogyasztóját. Ugyan elsőre kicsit fülledtnek tűnik az illata, de 10 perc szellőztetés jót tett neki. Illata intenzív, érett, inkább az édesebb ízvilágú szamorodnira jellemző összhatású. Birsalmás, mézes az asszociációm, messze a zöldalmás reduktív Furmintos ellenponttól. Érezni a fás érlelés illatait, mégsem tolakodik elő a tölgy (pedig újhordósnak hirdetik). Én majdnem azt mondanám hogy kellemesen ászkolt háttér (vagy nagyméretű hordó) sejlik fel benne az új tölgy helyett. A bor egyébként folyamatosan picit fülledtnek tűnik az első nap.
Szánkban rögtön érezni hogy száraz bort iszunk minimális cukortartalommal. Van akinek nagynak tűnhet a kontraszt a mélyebb "tokajis" illatvilág és a szikárabb ízek között, de hát ez itt a Nagy Furmint keresés egyik nagy dilemmája (talán). Ízben már nem jön több hozzá a már észlelt illatanyagokon túl, de a minerális feszesség szépen harmonizál a még mindig eleven savakkal. Utóíze közepesen hosszú, és nekem mindig ott marad a tán korra visszavezethető fülledtség. Szerintem most kell elfogyasztani. Így nekem 5 pont, lehet hogy fél éve volt 6, de lehet hogy fél év múlva lesz ez 4 is.
A kóstolási jegyzet a pénteki furmintok sorozat része.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!