left KEZDŐSZŐLÉSZ: Pannon Tokaj, Dominium Furmint 2004

hétfő, január 29, 2007

Pannon Tokaj, Dominium Furmint 2004


Pincészet: Pannon-Tokaj, Tolcsva - Tokaj Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 1300 Ft • száraz fehér • Alc: 13,6 % Vol. • Cukor: 2,6 g/l • Sav: 7,9 g/l
A bor beszerezhetősége: Internet: Esszencia, Decanter,Egyéb: CBA



A bor pontozása:
abszolút = 3 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "A cégünk által kiemelten kezelt Dominium sorozat nagytestű, élénk savú, fajtajelleges borát ajánljuk Önnek. A hordós érlelés során kialakult harmonikus illat és ízjegyek megmutatják a Furmint és borvidék értékeit. ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése: Megint egy másik iparágban sikeres vállalkozó elöszőr hobbiként induló, később azonban vállalkozássá kinövő pincészete a terítéken. Érdekes, hogy sokszor a kezdeti hobbiszintű érdeklődésből a végén komoly szándékká fejlődik ki a borászkodás. Vírusos dolog ez, nem lehet véletlen. Pannon Tokaj sem bízza már a véletlenre, egy-két éve a borászatot Stephanie Berecz irányítja, aki ismert és elismert Tokaj iránti feltétlen tiszteletéről. Férjével együtt vezetett Kikelet pincészetben maguk is sok szép értékkel gazdagítják az ebben egyébként sem szegény borvidéket.
A pincészet eme furmintja száraz furmintokhoz képest szokatlan félliteres kiszerelésben került a piacra. Oka talán az így jól pozícionálható ár, vagy tán a késői szüretelésű családtaggal való könnyebb asszociáció. Ha már kiszerelés, akkor valahogy nagyon idegen a palack cimkézése. A Pannon Tokaj a Dominiummal, a címkén lévő sok arany stukkóval kombinálva a szocis-retrós designnal nekem egy kicsit ambivalens úgy egészében.
A bor halvány, zöldessárga színnel indít. Erős fás illatok a rábukás után, elöször inkább ázott hordó dongára hasonlít, később tisztul, de a fa ráül végig az összképre. Illata tagadhatatlan tokajis, a nehéz évjárat ellenére is enyhe botrytises háttér, ami a száraz furmintokra azért annyira nem jellemző. Nem csak hogy nem jellemző, de az én ízlésem szerint nem is áll jól néki (mármint száraznak a botrytis). Illatban még hársvirág és kis méz felfedezhető. Korty igen száraz, amit erősítenek az eleven, még mindig (túl) frissnek tűnő savak. Gyümölcsként feltűnik a zöldalma talán. Utóízében is a savak emléke marad meg leginkább a továbbra is erős fás jelleggel.
Szerintem a bor jó példája annak, hogy nem mindent kell feltétlen tölgyfahordós kezelésnek alávetni. Ez a savakban gazdag, friss ropógós érzetű bor a relatív vékony testtel nem harmonizál a tölgyfahordó csersavas erejével, simán lebírkózza azt. Pedig szép az anyag. Mint amikor egy egyébként friss, szép tavaszi zöldségekből épült ragut disznózsír alapból indítanánk.

A kóstolási jegyzet a pénteki furmintok sorozat része.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

3 Comments:

Névtelen said...

Szia!
Éppen most kóstolgatom ezt a tételt. Jót tett neki fél év palackban. Illatában határozottan legyőzte a fát. Lecsengésében még érezhető, de nem túlzó. Komplex, ígéretes bor. Annyira szépen alakul, hogy sztem most még érdemes betankolni belőle. Az a fajta furmint, aminek jót tesz a palackérlelés. Jósolok neki 2-4 évet még.

Spicc said...

Miri - Van még egy a pincében. Akkor eltárolom még egy kicsit, azt megnézzük 1-2 év múlva.

Névtelen said...

Most találtam, hogy a CEVI (Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége) francia tagja, a Vignerons Independants által meghirdetett nemzetközi borversenyen ezt a tételt arany éremmel jutalmazták.

Olvasd el a legfrissebbeket!