left KEZDŐSZŐLÉSZ: Nyakas Kadarka, 2006

péntek, január 19, 2007

Nyakas Kadarka, 2006


Pincészet: Nyakas Pincészet, Tök
A bor adatai: Ára: 1200 Ft , Alc: 12,5c % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: - Egyéb: Pincészetnél

A bor pontozása:
abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: "Rubint piros szine, fűszeres jellege, élénk savtartalma miatt pikáns ételek mellé kiválóan alkalmas ";
Mások a borról: "na "
A bor szubjektív értékelése: Végre meglepem az olvasóközönségemet valami kuriózummal is! Ráadásul lokálpatrióta előnyökkel felvértezve jelenthetem be: a Nyakas elindult a vörösben is!
Ez körülbelül olyan, mintha egy anorexiás nőt látnál csülökzabálás közben. Elképzelhetetlen! (Elnézést a hasonlatért).
De tényleg ki hallott már arról, hogy a nagy reduktív király Tökről vörösben akar nyomulni? Én már igen, de mint említettem, erős geográfiai előnyöm van ebben a kérdésben. Sokat gondolkodhattak azon, hogy milyen fajta legyen az biztos, mert hogy Kadarkával én még nem nagyon találkoztam a hegyoldalban. Igaz, nem is a hegyoldalban van a dűlő, hanem mint a legtöbb Nyakas terület lennt a réten, ahol lehet akár dupla függönnyel nagyiparban szőlőt művelni.
Na de nem akarok itt fanyalogni, én nyáron nagyon csipom a reduktív fehéreket, úgymond tudom a helyükön kezelni és értékelni őket. Ami egyedül nem tetszik, hogy egyre jobban kúsznak fel az árak.
A Kadarkát egyébként 1,1 ha új telepítésen (első szüret) és persze nem duplafüggönyön, hanem 80 cm magas függönyön/kordonon művelik. Piacra még nem nagyon lépnek vele, mert összesen kb 3000 palack került letöltésre, ami a teljes 400 000 palackhoz képest még inkább kisérletnek tűnik.
Árban egyébként a Nyakasnál ez középkategória, ezért elszomorító, hogy a megjelenés a "leggagyibb" a családban (sajnos nincs képem róla). Akár MS wordben is tervezhető cimke design, negyven forintos alap átlátszó pille üvegpalack, műanyag granulátum dugóval.
De mondom, nem akarok fanyalogni. A bor tök rendben van. Ugyan a kutya (azaz a legjobb sommelier) sem mondaná meg szerintem hogy milyen fajta, de azt igen hogy rozé, vagy legalábbis siller. A palack erre nem ad közelebbi útmutatást, tehát úgy kell kezelni mint vörösbor. Pedig mondom, már színre is inkább siller, mert olyan átlátszó, mintha egy napnál nem lett volna tovább a cefrén az anyag.
Illata is tiszta beaujolais, ahogy illik. Nagyon kellemes piros, még nem túlérett gyümölcsökkel. Ízében is tarol a primőr, ezzel együtt nagyon helyén van az összhatás. Reduktív technólógiának köszönhetően friss, üde és bolondos ami egy málnás savanyú cukorka jegyében jelenik meg a leginkább. Savak kiemelkedően szépek, és igen illedelmesen fogják kézen a gyümölcsöket.
Szép kis primőr siller ez tényleg, kellemes kiegészítője lehet a fehér szortimentnek. Mégis úgy tűnik a Nyakasék megpróbáltak a biztos oldalon maradni az első vörösükkel, összehoztak úgymond egy olyan fehérvöröst.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!