left KEZDŐSZŐLÉSZ: Ráspi Zweigelt 2004

csütörtök, január 18, 2007

Ráspi Zweigelt 2004


Pincészet: Ráspi, Fertőrákos, Sopron
A bor adatai: Ára: kb 8500 Ft • Alc: 12,5 % Vol.
A bor beszerezhetősége: Internet: Mywine, Decanter, Bormánia ; Egyéb: Igényesebb borszaküzletek, egyes CBA üzletek





A bor pontozása:
abszolút = 8 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Mély bíborvörös színű, harmonikus savtartalmú telt vörösbor, mely bársonyos tanninjával, lenyűgöző minerális aromavilágával, gyümölcsös illatgazdagságával egy teljesen új dimenzióba helyezi a zweigeltről mint szőlőfajtáról eddig alkotott véleményünket. Forrás: Bormánia ; Először is, színre szokatlanul halovány bor. És nem is testes. És az alkoholja is – ma már – szokatlanul alacsony (12,5%). De az illat! Eleinte dió, füst, fahéj, gyógyszeresség, kávé és étcsokoládé kavargott benne. Ilyen finom füstösséget borban még soha nem éreztem! Aztán lassanként kialakult a végleges illatkonstelláció: rózsabors, kovakő, dohány. És kóstolva is ezek maradtak a fő motívumok: rózsabors minerális és dohányos jegyekkel. A lecsengésben pedig finoman adagolt vanília és pörkölt mogyoró. A zamatossága mellett azonban a legmegkapóbb az a hibátlan ív volt, amit a savak hátán az illattól a lecsengésig írt le. Ez a bor, noha nagyon is fűszeres és markáns, lágyan simogat, nem rúg és nem harap. Forrás: Művelt Alkoholista. "
A bor szubjektív értékelése: Vannak borok melyeknek olyan szerepük van egy borissza életútján mint a váltóknak a vonatsíneken. A váltók igazítanak (illetve igazíthatnak) egy kicsit a szövevényes pályacsomópontokban, hogy egy (de nem az egyetlen) helyes irányban haladhass tovább. Először persze a helyközi villanyoson zötykölődsz, kattogó sineken, lerobbant és túlzsúfolt vagonokban és magad is csak a menetrend kijelölt állomásait ismered mint a világ határait.
Ha türelmes vagy, a borkóstolás hosszú útja során találkozhatsz ilyen fontos váltó pontokkal, ahol lehetőséget kapsz rácsatlakozni új világokba vezető vágányokra és átülhetsz kényelmesebb vagonokba (ahol már resti is van:).
Sok váltó van persze a sínek között és csak kicsi iránymódosítást tudsz velük végrehajtani. Ráadásul nem is mindig tudod, hova vezet az új sínpár, csak érzed hogy ez az új a helyes irány. Van hogy észre sem veszed a váltót, csak azt hogy már gyorsabban haladsz és már ki is látsz az ablakokon.
Ha szerencséd van, egyre jobban érzed magad, gyönyörködsz a tájban, kellemesen elbeszélgetsz emberekkel, mert már ismered a nyelvüket és végül megszereted a vonatozást. A váltók a végén meg már nem is mindig rendszertelenül, véletlenül kerülnek eléd, hanem már ismered az irányt, tudod hova haladsz és már akár kevés váltóval is elboldogulsz.A végén meg már lehet hogy annyira megszereted a vonatozást, hogy oda sem akarsz érni, csak utazni, utazni,utazni...
Hát ilyen fontos váltó nekem Ráspi Zweigeltje (és ilyen volt a Kékfrankos válogatás 2004-es is), meg persze sok más szép bor is.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

3 Comments:

Gönci said...

Magyarul,teljesen az a velemenyed,ami a Muvelt Alkholistanak?

Spicc said...

Igazából most elöször nem írtam le kóstolási értékelést részletesen. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanaz a véleményem mint az MA-é, vagy a másik idézett forrásé. Sokat filózok a szőlőművelés miatt is azon, hogy milyen a természetes bor. Ráspi borai szinte kivétel nélkül megerősítenek abban hogy ez az irány. Csak erről szól ez a most kicsit szokatlanra kerekedett bejegyzés. A másik meg az, hogy nem voltam jegyzetelési helyzetben, így inkább csak az érzés maradt.

Gönci said...

Az viszont átjött.

Olvasd el a legfrissebbeket!