left KEZDŐSZŐLÉSZ: Chateau Megyer Furmint 2004

csütörtök, január 04, 2007

Chateau Megyer Furmint 2004


Pincészet: Chateau Megyer, Tokaj
A bor adatai: Ára: 1300 kb Ft , Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Tinto Fino, In Vino Veritas, Mywine ; Egyéb: Hypermarketek



A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1,5
Borász a borról: "na.";
Mások a borról: "na."
A bor szubjektív értékelése: A Pajzos-Megyer borászat Megyer pincészete mondjuk úgy a borászat "hétköznapi" borait adja a piacnak, elsősorban acélban történt erjedéssel, míg a Pajzos a presztízskategóriát képviseli, inkább új-fás erjedéssel és érleléssel.
Méretben egyike a legnagyobbaknak Tokajon, és ezt kihasználva szerencsére a Megyer ág is igen szép borokat hoz a piacra korrekt árakon. Habár korábban még korrektebb áron lehetett a reduktív technológiájú boraikhoz (Furmint, Hárslevelű) hozzájutni akár 600-700 Ft körüli polcáron is, de úgy látszik ennek az aranykornak (legalábbis a fogyasztók számára) vége, 2004-től 1000 Ft alatt már nem palackoznak bort.
Eme furmint a meghirdetett pénteki furmint italozásom sorába tartozik (a többi furmint leírása ITT), és még a múlt pénteken terítékre került. A cimkén Furmintnak hívják, hátcimke azonban már Furmint Selectionnak nevezi. Most melyiknek higgyünk? Sebaj a végén majd megszavazzuk.
A bor maga igazi fémes csillogó, testépítős (miért is?) szinek. Szinte desztillátvíz szerű tisztaság. Reduktív, de reduktívnál kicsit sárgásabb az árnyalata. Alma ugrik ki a pohárból, üdén és zölden. Mellette még virágok illata (ne kérdezd milyen). Olyan reduktív furmintos az illata (kezdek már ráérezni?). Remek ropogós az első korty (vagy inkább harapás?), pattogós savakkal, melyek már kis szénsav érzetét keltik. Csontszáraz mondanák a kocsmában, mégis a gyümölcsössége picit édes érzetet kever a korty végébe. Ízében még feltünik a petrezselyemgyökér és kis citrus is.
Másnap is áll még benne minden, mint Katiban a gyerek. Szép bor, szép fajtajelleggel, de kevés egyediséggel. Emiatt inkább sima Furmintra szavazok.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

atx808 said...

Namost én épp egy 2006-ost boncolgatok, szerintem sem selection. Az édesség kicsit szolidabb és inkább a körtés jelleg vonul végig a kissé lineáris boron. Jobban lehűtöttem, mint indokolt lett volna, így szebb arcát mutatta.

Olvasd el a legfrissebbeket!