left KEZDŐSZŐLÉSZ: Weninger Kékfrankos - 2003

kedd, február 20, 2007

Weninger Kékfrankos - 2003


Pincészet: Franz Weninger, Balf - Sopron
A bor adatai: Ára: kb 1800 Ft • száraz vörös • 0,75 l•Alc: 13,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter, My Wine, Bortársaság, Tinto Fino, Veritas... (már csak a 2004-es, 2005-ös évjárat van forgalomban) ; Egyéb: Borszaküzletek





A bor pontozása:
abszolút = 6 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Már a színe is gyönyörű. Magas alkohol. Leveszöldség, zöld dió, ásványok, cseresznye. Végre egy kékfrankosszerű kékfrankos! Becsvágyó kísérlet: mindenből a maximum. Hatalmas nyüzsgés, állandóan történik benne valami. Szívesen feltérképezném. Forás: Művelt Alkoholista "
A bor szubjektív értékelése: Franz Weninger ausztriai borász 1997-ben vásárolt szőlőterületet a Soproni történelmi borvidéken, és alapított pincészetet a festői szépségű Balfon. 2002-től a borászat magyarországi irányítását fia, Franz Reinhard vette át, aki többek között Kaliforniában és Ausztráliában sajátította el a szakma rejtelmeit. A borászat ma kb 25 ha kitűnő területen gazdálkodik a Spern Steiner és Frettner dűlőkben. Fajtáik között a kötelező Kékfrankos mellett megtaláhatók még a nagy bordói fajták úgymint Melot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, de a hűvösebb éghajlatokban otthonos burgundi Pinot Noir is. Ezentúl gyakorlatilag Sopronban Franz Weninger honosította meg a Shirazt új telepítésekkel és próbálja ezzel is demonstrálni a soproni terroir sokoldalúságát.
A pincészet ezentúl 2000 óta bioművelésre állt át mind a szőlőművelés (csak réz és kén permetezőszerek), mind pedig a borkészítés területén (nincs szintetikus szer, tannin-savhozzáadás, se fajélesztő, se enzimek). A borász nem tagadja ugyan, hogy volt ez másképp is, de ma már a jövőre nézve a biodinamikus gazdaság mintaképe lebeg a szemeik elött.

A sok kisérletezés ellenére azonban a sortiment körülbelül felét még mindig a Kékfrankos teszi ki. Ez áll egy talán alapkékfrankosnak nevezhető Spern Steiner és egy válogatásként kezelt Frettner tételből. Függetlenül azonban attól, hogy melyikről beszélünk a Weninger család rendesen átszabta a soproni Kékfrankosról alkotott képünket és elhitette mára sok helyi gazdával is (nem beszélve a fogyasztókról!), hogy lehet karcos, tanninhangsúlyos és érdes Kékfrankoson kívűl mást karaktert is kihozni ebből az igazán tradícionális fajtából.
Szerencsére pincémben még akadt egy 2003-as tétel, ami már nincs a piacon, viszont a híresen jó évjáratból származik. Gondoltam illő tétel a pénteki Kékfrankos kóstolások nyitótételére.

Klasszikusan az a bor amelyik rögtön kiugrik a pohárból. Ugye először az ember a színét szeretné vizslatni, de annyira jön ki az illat a pohárból, hogy szinte félre kell előle hajolni. Márha a sorrendet be akarnám tartani, de nem akarom, nem tudom. Csak úgy áramlik be a sűrűnek tűnő, már a feketébe hajló bíbor anyagból az érett gyümölcsök garmadája, meggy, cseresznye és erdei vegyes. Aztán a roham lecsitul, már inkább csak áramlik és előjön a palatalajnak köszönhető mineralitás és a Weningernél sokszor érezhető fűszeresség, majd pici bors a végén, hogy még pikánsabbá tegye az összhatást. Van egy behízelgő lekváros árnyalat is, de nem dominál, inkább érdekesen kokettál a borsos, fűszeres vonallal.
Az árszinthez képest meglepően széles a korty is, húsos cucc az egész, nagyon kellemes összhatással. Vaníliás, fás háttér szépen kiséri az érett anyagot, a tanninok is jelentkeznek, hogy kérem mi is itt vagyunk, elhisszük nekik, de most nem övék a pálya. Minthogy a savaké sem, de mind a kettő ott van a pályán mind két jól védekező hátvéd a brillírozó középpályás és a mesterhármast elérő csatárok mögött.

Hű de szép Kékfrankos! Jó lett volna egyszerre összekóstolni egy fiatalabb testvérével. Kiváncsi lettem volna a különbségre (külön még azonban megteszem a sorozatban). Ezekután meg már különösen érdekes lehet, hogy mire lesz képes a Frettner bátty a kisöcsi laza belépője után.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

3 Comments:

Gönci said...

Franz komoly,előre mutató munkát végez Sopronban és ezt korábbi évjáratainak minősége és az újabbak egyre inkább igazolják.Weningerék stílust teremtettek,teremtenek Magyarországon,mind a kékfrankos,pinot noir és shiraz boraik területén,mindpedig az ár-érték arány tekintetében a középkategória best buy versenyében.
Nem tudom,van-e még egy pincészet,amely 2000-5000 HUF között,körül olyan egyenletes minőséget tegyen le az asztalra amilyet ők (igen,pl. az Oremus!).
Franznak jó egészséget kívánok,hogy még vagy 50 évig készítsen nekünk Sopronban best buy borokat,Spicc neked meg jó élvezkedést kívánok a Frettnerhez -meg lennék lepve,ha nem remekelne...

Telki Cuvée said...

Spicc! Nagyon szomjas lettem..., alig várom, hogy belépjek a Weninger pincébe...

Spicc said...

Gönci, ár/érték arány méltatása nálam kimaradt, de a 2-es ár/érték mutató magáért beszél.
Telki Cuvee, neked ott biztos még szebb lesz. Ehhez azonban mindenképp kunyizzatok ki tőle egy 2003-ast és kóstoljátok össze a 2004-sel. Ha összejön mindenképp írj róla!

Olvasd el a legfrissebbeket!