left KEZDŐSZŐLÉSZ: Módos Statio Cuvee, 2003

péntek, február 02, 2007

Módos Statio Cuvee, 2003


Pincészet: Módos Pincészet, Szekszárd
A bor adatai: Ára: 700 Ft • száraz vörös • 0,75 liter • Alc: 13 % Vol.;
A bor beszerezhetősége: Internet: na. Egyéb: Auchan




A bor pontozása:
abszolút = 3,5 pont ; ár/érték = 2
Borász a borról: "Jeles szekszárdi gazdák terméséből válogattam e palackba töltött Cuvée alapborait. A Kékfrankos gerincet, a Cabernet testet, a Merlot bársonyosságot, a Kadarka pedig azt a csipetnyi fűszert adja, melytől kerekké válik a bor. Hosszú évek óta ez az a bor, melyet igazán kedvemre készítettem. ";
Mások a borról: "na "
A bor szubjektív értékelése: Mániám, hogy mindig érdemes megnézni a hátcimkét a borospalackon. Nagyon sokat elárulhat a szöveg, a megszólítás, a stílus még ebben az egyébként szűk keretek között is. Nam most, lehet 700 Forintos egységáron is tisztességesen bemutatni egy bort. Mint abben az esetben is (lásd borász a borról). Ezenfelül a borász az egyébként egész személyes megjegyzését a szöveg végén még maga is szignózza, jelezve hogy értéknek tekinti amihez a nevét is adja.
Érdekes hogy a jó 2003-as évjáratból most jött ki ez a palack ráadásul ebben az árkategóriában. Nem szokás úgymond sokáig érlelni alsó árkategóriás borokat. Sikerült még azt is megtudnom, hogy a bor kb kétharmadát adó kékfrankos, cab sav gyümölcse más gazdáktől lett felvásárolva, a kadarka, merlot viszont Módos Ernő saját birtokáról jött, de mindegyik fajtát már a Módos pincészet dolgozta fel. A Cab sav már szinte töppedten került szüretre, a savakat pótolandóként került a kékfrankos a cuveé-be. Az egész egyébként acélon kívül fát is látott, nagy 5000-1000 literes hordók simogatták a készre az anyagot. 8000 palack került piacra, nagy része a hyperben kerül terítésre.
A cimke megjelenésével én nem tudtam megbarátkozni. Valószínűleg a Hyperbe jutást célozzák meg a szinte világító szinek, a csillógó felület és a nagy betűméret. Hálistennek a beltartalom egyáltalán nem ilyen harsogó, magamutogató stílus.
Nyitás után szép bíbor szinek, korához képest friss piros gyümölcsös. Visszafogott illatok jönnek elő a pohárból. Első korty nagyon kellemes, csúszós, elsősorban gyümölcsorientált itt is lágy de érezhető tanninokal. Az egész nagyon kiegyensúlyozottnak tűnik. Érezni az érett anyagot, de a bor megmarad a könnyű kategóriában karcsú testtel. Nincs sok díszítés a borban, de amit akar magából azt nagyon szépen megmutatja. Tisztaság, gyümölcsösség, kedvesség. Semmi, az erre az árkategóriára sokszor jellemző elbújt büdösség, karcosság, fanyarság.
Egy bor amit ára és minősége miatt (illetveke ezek kombinációja miatt) mindennap az asztalodra tehetsz. És ismerjük el, ebből a fajtából ma még nem sok van a piacon.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!