left KEZDŐSZŐLÉSZ: Pfneiszl Kékfrankos, 2003

kedd, február 27, 2007

Pfneiszl Kékfrankos, 2003


Pincészet: Pfneiszl, Sopron
A bor adatai: Ára: kb Ft • száraz vörös • 0,75 l • Alc: 13 % Vol. • Savtartalom:4,6 g/l • maradék cukor tartalom:1,7 g/l • terhelés:4100 kg/ha • érlelés: 16 hónap kis hordóban
A bor beszerezhetősége: Internet: Wein and Feeling, Decanter, Tinto Fino, Corvinum ; Egyéb: igényesebb borszaküzletek




A bor pontozása:
abszolút = 5,5 pont ; ár/érték = 1

Borász a borról: "Ez a bor kiváló példája annak, amit ez az őshonos fajta produkálni képes. Mégpedig azt a tipikus kékfrankos fűszerességet, amit csak a 40 éves tőkékről származó borban lehet érezni és ízlelni. Innen az a sós hatású ásványosság is,ami a fajtát itt nálunkegyedülállóvá teszi. A 16 hónapos barrique hordós érlelés sokrétű íz-illat jeggyel egészítette ki a fajtajegyeket, de anélkül, hogy azokatmegváltoztatta volna.";

Mások a borról: "Bizony,ha legény lenne ez a bor, a lányok szeme könnybe lábadna feszes, elegáns tartásán. Szívük megolvadna makrancos tekintetétől, lelkük összetörne. Rajta legények legyetek eggyé előbb a borral . Forrás: Wein and Feeling. "

A bor szubjektív értékelése: Nagyon vidám kis honlappal nyit a pincészet, érdemes rákattintani. A borok adatairól - a piacon legtöbb társát megelőzve - teljesen kimerítő információkhoz lehet hozzá jutni. Egyéb tartalomban már nem ilyen izmos, de hát már megtanultam hogy nálunk a webes megjelenés szempontjából a kicsinek is örülni kell.

A honlap szerint egyébként úgy néz ki, Sopront megfertőzte a bioművelés, merthogy tavaly szeptembertől Pfneiszlék is feltűzték a zászlójukra bioművelést mint követendő módszert a szőlőművelésben (a legutóbb kóstolt Weningerhez hasonlóan). Isten áldja meg jó szokásukat a soproni vincelléreknek. Csak azon filózom ezt vajon én mint jóhiszemű, de tudatos borfogyasztó - azon kívül hogy jóhiszemű vagyok és nincs szándékomban - hogyan tudok utánajárni? Válasz korrekt, menj ki a szőlőbe és nyalogasd meg a leveleket:)

Na de a Kékfrankos sorozat második alanya újból egy osztrák család sarja, mégha a Pfneiszl család gyökerei a jó magyar földbe is nyúlnak lefele, ami a háború után megszakadt. De hát visszakapták, visszajöttek és csinálják a szebbnél szebb borokat.

Kékfrankosban ők is nagyon hisznek, az Újra Együtt kékfrankost meg már lassan márkanévvé építik ki. Lehet hogy még én is bekóstolom a sorozatba.
A mostani Kékfrankos viszont az etalon, ez az ami a Pfneiszl család szerint ki kell hogy jöjjön a cső végén.
Már a színe is mutatja hogy jó ízlésük van. Opálos, sötét, mégsötétebb meggypiros. Utána olajos filc a falon, mintha megmondták volna neki hogy ragaszkjodjon a pohárhoz, ameddig csak képes. Illat intenzív rendesen, de nem harsány hanem széles. És nem gyümölcs, fűszer inkább és exotikum. Ezenfelül van benne egy kis szilvalekvár a jó fajtából, ami az első illatkéreg alól bújik elő. Nagyon hívalkodó így öt perc szagolgatás után.
Nem csalódunk. Csak egy picit. Az anyag sűrűbbszövésűnek tűnt az illatok után, de az összhang továbbra is megmarad. Itt picit erősebb az újvilágis, érettebb, fával megtámogatott aszalt ízvilág, de kedvesen kiegészíti a fűszeres vonalat. Sav és tannin meg szinte teljesen integrálódva, de nem hiányozva.

Hát ez sem egy soproni előitéletes karcos frankos fajta. Lehet hogy ezt az egészet csak én képzeltem be magamnak így az elején. Hát nem tudom, de hogy erős a nyitás az tuti.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

2 Comments:

Névtelen said...

Szia Spicc,

gratulálok a blog-odhoz, még csak a borkóstolós részét olvasgattam, de nagyon hasonló ízlésünk lehet...

De hogy hozzá is szóljak talán érdemben is:
a minősített biotermékeken szerepelni szokott egy HU-ÖKO-01, vagy -02, vagy DE-ÖKO-xx, vagy AT-ÖKO-xx szerű jelzés, attól függően, hogy mely ország mely testülete igazolja a tanúsítványt.

Weninger, Pfneiszl, és az Alkeszok szerint emlegetett St. Andrea címkéin még nem láttam ilyen jelzést. Lehetnek biók, de nincsenek (még) tanúsíttatva, mert ahhoz többek között két év átmenet is kell, amikor már csak bio módszereket lehet alkalmazni, és csak utána kaphatják meg a tanúsítványt.

Akik viszont már bizonyítottan biók:
- Kovács Zoltán, Biovitis, Szent György hegy,
- egy német úriember Látrányban, a nevére nem emlékszem;
- Rai-vini Egerből.

Kovács Zoltán tanít is a keszthelyi egyetemen, de a net-en is lehet tőle tanulni:
http://www.biovitis.freeweb.hu/

Üdv:
Ly

Spicc said...

Ly - a bioművelésnek több szintje van ahogy én tudom. Az egyszerű változat, hogy próbálod a káros hatású vegyszereket részlegesen vagy teljesen mellőzni. Azaz permetezés csak rézzel és kénnel, nulla gyomirtás és műtrágya és csak kén a bor kezelésénél.
Ez még nem egy úgynevezett zárt kör.
A biodinamikus gazdálkodás az egy úgynevezett zártkörös művelés, azaz csak azt lehet felhasználni ami birtokon kerül előállításra, az az egész meg megvan spékelve egy kis filozófiával (na ezt most rohadtul leegyszerűsítettem).
Az utóbbit egy nemzetközi szervezet tanusítja, gondolom borsos áron.
Az elöbbi meg az amit valószínűleg gondolsz. Ezt az utat a nevezett pincék már járják. Hogy ezt plecsniztetik vagy nem az szerintem mindegy, de az biztos hogy a fogyasztóban jó lenne ha ez tudatosodna, mert óriási a különbség a hozzáállásban.
A jó az, hogy ma már olyan pincék állnak át, akik korábban a rásegítős kategóriába tartoztak. Remélem egyre többen indulnak el azen az úton.

Olvasd el a legfrissebbeket!