left KEZDŐSZŐLÉSZ: Homonna Attila, Furmint válogatás Határi dűlő - 2005

hétfő, február 12, 2007

Homonna Attila, Furmint válogatás Határi dűlő - 2005


Pincészet: Homonna Attila, Erdőbénye - Tokaj Hegyalja
A bor adatai: Ára: kb 4500 Ft • száraz / félszáraz fehér 0,75 liter •Alc: ? % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Bortársaság (asszem már nem kapható), Egyéb: ?



A bor pontozása:
abszolút = 7 pont ; ár/érték = 1
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: "Attila a borkészítésben is a megérzéseire támaszkodik. A bor irányít, ő meg igyekszik a kedvére tenni. Túlérett szőlőből csorog a must, olyan magas cukorfokkal, hogy muszáj belőle néhány grammot (8,6 gr) megőrizni. Ettől lesz tapintható, kerek a test, a történet. Hogy ez a furmint csúcsbornak készült, ahhoz nem fér kétség. A november eleji szőlő tíz százalékban töppedt-botritiszes szemekből állt, de Attila nem válogatta szét a fürtöket, nem csipegette ki az aszúszemeket. A furmint szárazra kierjedt, de egyharmadára visszapakolta az aszú seprőjét, innen a kevéske maradékcukor. Attila szeme előtt leginkább Szepsy mester legendás szárazbora lebegett. Jó tanítvány lehet a srácból, asszem. Forrás: 2003-as válogatásról, Gusto Magazin. "
A bor szubjektív értékelése:
Vannak dolgok amiket az íróasztal mögül nem lehet megérteni. Gondolhatta Attila is annó, mikor mindent sutba dobott, és a multik által mindenféle marketing lózungokkal, objectivekkel, targetekkel teleaggatott öltönyét a szögra akasztotta és gondolt egyet. Mesebeli figuraként elment a világvégére, ott megállt és belevágta a kapáját az oxidatív aszúkkal áztatott jó magyar földbe, itt lesz márpedig a Nagy Magyar Furmint megalkotva.
Na ilyen hülyeségeket gondol az ember az íróasztal mögött (néha), meg azt hogy hogy a túróba adhat egy gyüttment, egy-két éve a földeket túró kis vincellér mondjuk 4500 pénzért egy üveg bort. Hát ezért kell néha, a már azt hiszem eleget emlegetett íróasztal mögül felkelni és szépen elkirándulni ilyen emberekhez, hogy mondják el ők, mielött papíron kimondjuk róluk a nagy keresztet. De ha nem kérdezel is tőle semmit, csak megnézed a kezét akkor már tudod, hogy igazat mond e vagy nem ugye.
Na de lezárom ezt fonalat, mert van itt egy szép borunk is, ami sokszor magától beszél. Annyit azonban még hozzá kell tennem, hogy Attila a hagyományos módszer művelője. Egy kissebb, azt hiszem 200 literes koracél tartálya van mustülepítésre, egyébként meg csak tölgyfahordók. A Furmint válogatást meg képes volt 9-szer szüretelni a gyalogművelsésű tőkékről, mindig csak azokat a fürtöket, melyek éppen beértek. És lehetne sorolni még, de mint már meséltem arról a bizonyos asztalról...
A bor gyönyörű kristálytiszta, van benne kis diózöld és szalmasárga keveréke a sárga javára. Szép már nézni is, mint egy szép érett kívülről hibátlannak tűnő gyümölcsöt.
Nyitás után illatilag nagyon zárkózott volt, úgyhogy vártunk vele egy húsz percet és jól döntöttünk. Innentől tízpercenként új illat előadásokkal jelentkezett. Ami végigkisérte az egészet az egy itt tényleg szépen érezhető fémes, mineralitás, mely fokozta a tisztaságérzetet (furának hangozhat egy bornál). Amik jöttek ezután az barack, főleg sárga, mangó, citrusok és fás vaníliásság de diszkréten. Végén én néha éreztem egy kis kesernyét, asszony azonban nem. Nagyon érett anyagnak tűnik az egész, de nem botrytises édesség ez. Tény hogy kis maradék cukorérzetünk volt végig.
Az egész szépen betölti a szánkat, a savakat nem vesszük észre pedig ott vannak mert végig "fenn" lebeg a bor. Elegáns és gáláns egyszerre. Amit én hiányoltam egy kicsit az talán a test, mely ebben a ketegóriában nálam erősebb elvárásoknak van kitéve (nem mintha nem lett volna neki).
Másnap gondoltam megkóstolom a visszakóstolásra félrerakottat, erre az asszony nem lenyúlta! Ilyen sem fordult még elő (alapvetően a vörösöket favorizálja) velem, lehet hogy mégis 8 pont?

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

1 Comment:

bruckner siegfried said...

sajnos már valóban nem kapható a BT-nél. Én vettem egy sima Furmintot helyette, de az is lehengerlő volt az én laikus ízlelőbimbóim számára!

Olvasd el a legfrissebbeket!