left KEZDŐSZŐLÉSZ: A fodrászat szerepe a szőlészetben

hétfő, május 04, 2009

A fodrászat szerepe a szőlészetben


Szegény embert az ág is húzza mondás jutott eszembe mikor hétvégén felmentem a hegyre és ezek a képek fogadtak:


A friss hajtások csúcsait szisztematikusan eltávolította, lecsippentette valami láthatatlan kéz. Illetve rágószerv asszociáltam elég gyorsan. Úgy látszik az őzeknek a szüret idején megcsócsált Merlot meghozta a kedvét, mert most már egész mélyen bejöttek az ültetvénybe és szép kárt okoztak a friss, zöld hajtások utáni vágyukkal.
Érdekes módon a Királylányka tőkéket pécézték ki maguknak. Úgy látszik zsenge hajtásban ez a fajta a nyerő náluk. Elég elszomorító tájat hagytak maguk után. Volt olyan tőke, ahol a teljes hajtást lezabálták, szinte csak a tőke csontvázként meredező fás része maradt meg.

Úgy abban a pillanatban azért átvillant a fejemben az őzpörkölt receptje egy jó házi vörösborral körítve. De aztán rájöttem, hogy a bosszú rossz tanácsadó. Inkább trükkhöz folyamodok.

Öreg szakik javaslatára a fodrászomhoz hajtottam és kuncsurogtam egy szatyor frissen vágott hajért. Fáma szerint a sorok két végére, neccharisnyába kötött emberi haj semmivel össze nem téveszthető szaga messzire űzi a vadat a területről.
Szóval ez a terv. Hétvégére megvan az első osztályú zsíros, koszos és remélhetőleg büdös emberi melléktermék. Mert nincs minden veszve. A tőke még regenerálódhat és másodhajtásból, hónaljhajtásból még menthető a termés.

Ha ez sem jön be, akkor pedig mindenkit vendégül látok egy finom vadpörköltre. Legalább letesztelem a Kékfrankost hozzá.

6 Comments:

Unknown said...

Szia és a vadháló? és az emberek által kitalált elektromos vadrisztó?és a mindig zsüzsgéstfolytató gyerekek jótékony hatásáról mint gyakorlószülő már elfeledkeztél?Szeles Lajos

Polip said...

Szia, elolvasva a blogodat - az elismerés folyamatos érzése mellett - egy érdekes benyomásom támadt, ugyanis alig egy hónapja vásároltam egy balatoni területet (kb. 2000 m2 szőlő), amin van közel 600 tőke "vegyes" (senki nem tudja jelenleg, hogy pontosan milyen fajat, de valószínűleg főleg olaszrizling), egy valaha volt présház és pince (azóta nyaraló féle) és jórészt az elhanyagolás és a korábbi tulajdonosok érdektelensége révén további 5-600 kipusztult tőke helye. Na ebből szeretnék egy a Te törpebirtokodhoz valamelyest hasonlító dolgot kreálni - márha ez reális, figyelembe véve a távolságot (Bp - B.Ederics ca. 200 km).
A blog már eddig is nagyon hasznos volt, de szívesen feltennék egy két további irány-tisztázó kérdést, ha van lenne esetleg erre kapacitásod offline. (becebor@gmail.com). Kösz, üdv!

Névtelen said...

Szia,
biztos, hogy a vadak voltak a tettesek? Nekem rendszeresen okoznak hasonlo karokat a csajkok (vincellerbogar - Lethrus apterus Laxmann, http://mek.niif.hu/00000/00060/html/022/pc002288.html). Ha vannak 1-1,5 cm-es lyukak a foldben, akkor tuti, hogy ok a hunyok...
Csabi_SK

Szőlősgazda said...

Én napelemmel hajtott villanypásztorban gondolkozom.

Istvan said...

Szia, regota olvasom blogodat, nagyon hasznos infokat tudtam meg :) Reg nem irtal Sararol es Belarol... Hogy fejlodnek? reg nem lattunk kepeket roluk. Nem keszitesz egy bejegyzest amibe idei kepek vannak roluk? Koszi, Istvan

Spicc said...

Kedves István - tény kicsit lemaradtam, de vasárnap nagy munkában leszek. Arról mindenképp tudósítok.

Olvasd el a legfrissebbeket!