left KEZDŐSZŐLÉSZ: Fejtegetés

vasárnap, május 24, 2009

Fejtegetés


Érdekes, hogy a bor erjedése után a tavaszi hónapokban már relatív milyen kevés tennivaló akad borkészítés témában a pincében. Az év végi fejtés és kénszint beállítása után igazán már csak arra ildomos figyelni, hogy tele legyen a hordó. Na meg kóstolni persze, mert a bor érésének szakaszában nagy szerep jut az ízlelőbimbóknak.

Úgyhogy az idei kóstolások eredményeképp most jutottam arra a pontra, hogy rendet vágok a borok között így, a nyári szezonra való felkészülés jegyében.
Egyik ok az volt, hogy bizonyos edények azért már kezdtek ürülni, illetve a tavalyi boroknál meg ideje volt eldönteni mit hogyan érlelek még tovább, illetve készítek elő a nagyobb családi fogyasztásra.
Be is jelentettem a családnak, hogy ottalvós hegyi teendők lesznek. Ez egyébként nem csak a várhatóan nagyobb mennyiségben torkon lecsúszó bormennyiségnek, de a jelentősebb hordó illetve tárolóedény tiszítási időráfordításnak is köszönhető (fejteni meg igazából este-éjjel szeretek, a nappal a szőlőé).

Először a még maradék kb. 40 liter 2007-es olaszrizlinggel kezdtem, mely még mindig igen szép állapotban őrizte meg belső értékeit (ezt az utóbbi időben több látogatóm is megerősítette). Két ballonban voltak, ezeket most egybe fejtettem és picit lekéneztem. A 2008-as levitézlett fehérboraim miatt még nagyobb becsben tartom őket.
A 2008-as 50 literes hordónyi olaszrizling (aminek a szőlőjét már vettem, nem műveltem) eléri a jó házibor kategóriáját és kapott egy 50 literes ballont. Ő lesz a fröccs illetve kapásborom a nyárra. A 2008-as szűzszüretes Királylányka-Chardonnay a beivódott bakszag miatt továbbra is ihatatlan állapotban (számomra). Mindenre elszánt delikvenseknek gratisba megy, ha úgysem fogy akkor lefolyó....

A 2008-as szintén szűzszüret vörös (KF-Merlot) viszont egyre jobban tetszik. Két hordóban voltak. Egy 100 és egy 50 literesben. Most a 100 liter visszafejtettem, viszont 40 litert átfejtettem egy másodéves kis tölgyfahordóba. Itt próbálom egy- vagy két hónapig érlelni, illetve lehet hogy tovább is ha nem lesz túl erős a faíz a boron. Erre most nagyon kiváncsi vagyok. Úgy érzem a vörös az egy szép első boros kísérlet és már most tudom mitől lesz szebb jövőre.

Elmojoltam ezért hajnal kettőig. Persze közben sütögettem meg bámultam a éjszakai égboltot. Nem hajtott a tatár. A grilles tűzhely is szimpatikus látvány éjjel:


Másnap viszont nem hagyott nyugodni egy gondolat. Minek buzerálom én a boraimat ballonokban, ha úgyis szeretném őket megőrizni? Kispince ide, kispince oda nem úszom meg a palackozás kisérletét sem. Úgyhogy jövő hétvégén palackozom a 2007-es olaszrizlinget (és így tovább ha van értelme).

Meg is álmodtam a címketervet. Egyszerű, természetes és vidám. Mint a jó bor:


3 Comments:

valopapa said...

Na végre elkezdődött a munka!
Ként tavasszal már nem teszel (a nem kénes :) ) tételekbe?
A pincédben hány fok van ilyenkor?

F473R said...

Klassz! ...és hajrá...

Spicc said...

Kedves Valopapa - persze kénezek is, erről most nem írtam.
A pince most kb. 12-13 fokos, nyáron 15 fok körülre melegszik fel.

Olvasd el a legfrissebbeket!