left KEZDŐSZŐLÉSZ: Lisicza borház - Cserszegi Fűszeres 2005

vasárnap, szeptember 16, 2007

Lisicza borház - Cserszegi Fűszeres 2005


Pincészet: Lisicza Borház, Mecsekalja
A bor adatai: Ára: kb 1.700 Ft • 0,75 l • száraz fehér • Alc: 12,5 % Vol.,;
A bor beszerezhetősége: Internet: Decanter ; Egyéb:

A bor pontozása:
abszolút = 4 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: ". ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése:
Megmondom az őszintét nem tudom honnan a palack. Van úgy néha, hogy rácsodálkozok egy kósza palackra, jóisten tudja csak honnan került a polcra. Lisiczát már kóstoltam egyszer, arra a beszerzésre még emlékszem is. Erre nem. Hát felfoghatjuk isteni jelnek is, úgyhogy ne gyötörjem magam tovább alapon kitekertem a nyakát.

A bort egyébként nagyjából homály fedi, legalábbis az internet nem sokat segített. Tudjuk azonban, hogy a pincészet a fehérek esetében a reduktívra esküszik. Ebből az alapállásból nyit a borunk is mármint színügyileg. Nagyon zölldes szín, de abból is a halovány árnyalatok. Ami látszik, az azonban kristálytisztán csillogó.

Nagyon kellemes muskotályos nyitány. A fajta ugyan Irsai és Tramini házasítása, de engem folymatosan a muskotályra emlékeztet valahogy. Itt még erősen nyomul a zöldalmás, citrusos illatvilág is az előzősávban. Ízben pedig utol is éri. Ízben abszolút kiteljesedik a reduktív technológia. Gyöngyöző, eleven de nem vad savak, fanyarkás citusos friss ízvilág. Az egész könnyűre komponálva.

Szép bor de valahogy hiányzik belőle a harmónia. Lehet hogy a fajta teszi? A csontszáraz bor a ropogós savakkal nehezen jön nekem össze a muskotályos beköszönő illattal. De mint minden persze ez is abszolút szubjektív. Ettől még ez egy szép, korrekt bor úgy ahogy van. Más meg még szeretheti is.

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

0 Comments:

Olvasd el a legfrissebbeket!