left KEZDŐSZŐLÉSZ: Nyakas Rizling 2006

csütörtök, május 24, 2007

Nyakas Rizling 2006


Pincészet: Nyakas Pincészet, Tök Etyeki Borvidék
A bor adatai: Ára: kb 1.200 Ft • száraz fehér • 0,75 l• Alc: 12,5 %,;
A bor beszerezhetősége: Internet: In Vino Veritas, Decanter, Corvinum, Egyéb: Nyakas Pincészet





A bor pontozása:
abszolút = 5 pont ; ár/érték = 1,3
Borász a borról: "Rajongói szerint a Rajnai rizling minden szőlők egyik legnemesebbike. A fiatal rizling friss almás, citrusos jegyeit idősebb korára a teljesen kinyílt virágok mézes illata váltja fel. Budajenőn a Felső-templom-völgy jó részt töppedt terméséből készül eme száraz, gerinces bor erőteljes élénk savakkal és testes szerkezettel. Fűszeres előételek, fehérhúsos ételekhez ajánljuk. . ";
Mások a borról: ". "
A bor szubjektív értékelése:
Kezdjük a Pénteki Rizling sort egy nekem hazai versenyzővel a Nyakas egy tételével. Nem emlékszem, hogy a korábbi években lett volna így kifejezetten Rizling a piacon a töki nagypincészettől. Nekem legalábbis már emiatt is újdonság.

A palack az új designnal ellátott cimkével. Egy erősen újvilági minimalista grafika, de felhívó színek segíthetnek a polcokon igen fontos figyelemfelhívásban. Mint minden ez is ízlés dolga, nekem kicsit hirtelen munkának tűnik.

A reduktív boroktól eltérően kissé érettebb, szalmasárgás színnel lep meg a bor, persze ahogy illik a "technológiai" borokhoz, kristálytiszta, szép megjelenésű. Illatában is meglep a bor, a sajnos néha egyenillatú zöldalma és friss fű mellett/helyett itt egy sokkal érettebb, sőt néhol töppedtebb illatok jönnek elő a pohárból. Érett jonatán alma, és enyhén kandírozott gyümölcs illatok.
Aki meg egyébként még nem nagyon kóstolt Rajnai Rizlinget, de Olaszrizlinget igen az készüljön fel arra, hogy a két bornak semmi köze egymáshoz. A Rajnai lágyabb megjelenésű, fűszeresebb, mondjuk úgy bujább, míg az Olaszrizling szereti az erősebb savakat, karakán férfias bor a híres kis kesernyével. Közös tán, hogy mindkét szőlő meg tudja hálálni a sok napot, azaz jó időben túléredt állapodtban is lehet szép borokat készíteni belőlük.

Borunk ízében is igen kedves, bizisten azt mondanám hogy hordót is látott, pedig ha jól tudom ő is csak a szikár koracél tartályt tisztelheti bölcsőjének. Biztos hogy 20 cukorfok felett szüretelték, átjön a száraz boron az a szép édeskés ízvonal, ami azért nem bontja meg a bor száraz összességét. Továbbra is érezni egy kis mézes, töppedt hátteret. Ragyogó inni.

Nagyon hidegen, már a teraszon élvezkedve ittam a bort. Nyár van kérem, soha rosszabb időt és bort a poharamba az elkövetkező hónapokban.

Pincészettől korábban kóstolt tételek:
Chardonnay Selection barrique 2005
Kadarka 2006

Pontozási útmutató ITT. Az eddig kóstolt borok listáját a Témajegyzék, Kóstolt borok téma sor kattintásával tudod előhívni.

Olvasd el a legfrissebbeket!